Дъщерята на разследвания за наркотрафик Евелин Банев-Брендо е била отвлечена

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Евелин Банев-Брендо при ареста му през пролетта на 2007 г.

© Георги Кожухаров

Още по темата

Испанската връзка

Евелин Банев-Брендо „изпрал парите“ на най-големия доставчик на кокаин в Каталуня

6 сеп 2013

Брендо chained

Номинираният за кокаинов крал получи 7.5 години за пране на пари

15 фев 2013

Nastro bianco*

Италианският генерал, ръководил операцията срещу Брендо, е осъден на 12 години за длъжностни престъпления

8 юни 2012

Magna carta*

Според италианските власти Евелин Банев е участвал във вноса на една трета от кокаина в цяла Европа. Допреди няколко седмици обаче той беше просто поредният добре облечен бизнесмен

1 юни 2012

La Grande Complication*

Арестът на Евелин Банев не може да прикрие гафовете на властите

18 май 2012

Дъщерята на разследвания за трафик на наркотици и Евелин Банев-Брендо – 10 годишната Лара, е била отвлечена около 7:30 тази сутрин пред къщата му на ул. „Пушкин“ в столичния кв. „Бояна“. Според очевидци трима маскирани са спрели с джип БМВ Х5, докато охранител е извеждал Лара, за да я предаде на шофьора, който е трябвало да я закара до училище.

Последвали са два изстрела, при които на нивото на белия дроб е бил ранен два пъти 36-годишният шофьор.  Момичето е било качено в джипа, който е потеглил към околовръстното шосе.

Къщата на Евелин Банев-Брендо се намира на отстрещната страна на резиденция „Бояна“. Отвличането е станало на по-малко от 150 метра по права линия от Дом №2 на Резиденцията, който би следвало да един от най-охраняваните обекти в държавата.

Малко по-надолу от Евелин Банев е и кооперацията, в която живее издирваният от Интерпол Христофорос Аманатидис-Таки. Срещу него се води разследване за ръководене на организирана престъпна група за разпространение на наркотици в София.

На 15 февруари 2013 г. Софийски градски съд осъди Банев на 7 години и 6 мeceцa зaтвор за оргaнизирaнe нa прecтъпнa грyпa и прaнe нa пари от наркотрафик. Бившата му съпруга Моника Добринова, вдовицата на убития през 2005 г. Константин Дишлиев – Десислава, и доведения брат на Брендо – Симо Карайчев, получиха по три години условно с по 5 години изпитателен срок. Процесът трябваше да приключи още в началото на зимата, но прокуратурата настояваше за разпита на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Той трябваше да свидетелства в качеството си на собственик на фирма за регистрация на офшорни дружества и продажба на вече регистрирани такива – дейност, която е извършвал, преди да стане председател на КФН. Причината е, че според държавното обвинение има негови подписи, които са представени от две офшорни дружества – „Куилин венчърс“ и „Фиделите ентърпрайсиз“, включително и документи, с които е дадено упълномощаване на Десислава Дишлиева и Владимир Дишлиев да представляват дружествата по банковите сметки в Euram Bank.

Именно в тази банка Брендо внася 2 млн. евро, за които се смята, че са спечелени от наркотрафик. Според Mediapool.bg на заседанието на 29 януари Мавродиев е представил болничен лист в съда и актуален адрес. За следващото заседание обаче той не е бил открит на него, а служилите в КФН не са приели призовката с аргумента, че председателят на КФН е все още в болнични.

Срещу Евелин Банев се водят още три наказателни производства – в Италия и Румъния за трафик на наркотици и в Швейцария за пране на пари.

Евелин Банев е от Тополовград, роден е през 1964 г. Тренирал е борба и е завършил спортното училище в Стара Загора. Първата му фирма ЕТ „Пеликан – Евелин Банев“ е регистрирана в Ямбол през 1995 г. През 1998 г. създава заедно с Петър Петров-Амигоса (който миналата пролет беше настанен за постоянно в затвора) и Иван Тодоров-Доктора (убит  през 2006 г.) фирма „Източни финанси“ ООД. Брендо се води приближен до групировката ВИС-2, но след размиването на границите на силовите структури работи и със сикаджии. Бил е приятел на убития през 2003 г. Румен Маринов-Нарциса. През 2001 г. регистрират с бившата си жена (с която живеят заедно) Моника Добринова фирма „Б.М.А. трейдинг“ ООД.

През април 2007 г. Евелин Банев е привлечен като обвиняем за това, че от 2003 до 2005 г. заедно с Константин Дишлиев (убит през 2005 г.), Десислава Дишлиева (съпруга на Дишлиев), Моника Добринова (сестра на Десислава и съпруга на Брендо) и Симо Крайчев (брат на Брендо) са участвали в организирана престъпна група за пране на пари. Брендо е задържан под стража. Няколко дни след ареста му в дома й беше убита Йорданка Запрянова, майка на Константин Дишлиев, която беше един от основните свидетели срещу Банев. Той остана задържан до юли, когато беше освободен под домашен арест. През ноември Банев беше окончателно освободен, а съдът констатира, че по делото не се работи достатъчно активно и не са събрани нови доказателства, а по-късно му беше отменена и забраната да напуска страната.

Арестът на Евелин Банев през миналата година многократно беше използван от вътрешния министър Цветан Цветанов за да отправя политически критики срещу опонентите си.