Топ забележителности в Дубай

1
Добави коментар
martin.lazarov
martin.lazarov

Нека започнем с малко география. Дубай е емирство в състава на Обединените арабски емирства. То нито е най-богатото, нито най-голямото, но пък е най-известно. Причината за неговата известност е може би, че Дубай и неговите забележителности са една от най-коментираните теми през последните 6-7 години. Това е една от най-предпочитаните дестинации за почивка в света, а да не говорим за Близкия изток. Но на какво дължи Дубай този интерес? Отговорът е лесен: Когато за пръв път стана дума за емирството, то предложи на туристите революционни проекти, изискани хотели и уникални по рода си забавления. Дубай за изключително кратко време превзе туристическия бизнес и стана топ дестинация. Нека да разберем как и защо, като видим някои от големите забележителности в Дубай.

 

Бурж ал Араб

В миналото Бурж ал Араб беше флагманът на туристическите забележителности в Дубай. Може да се каже, че беше „рекламното лице на Дубай пред света“. Често определян като „Най-луксозния хотел в света“ и единствения със седем звезди. Тези определения, обаче, не са верни за Бурж ал Араб. Истината е, че определението седем звезден хотел му е дадено, тъй като предлага такъв лукс на гостите си, че не може да е „само“ пет звезди. Бурж ал Араб се намира на 280 метра от брега, на изкуствен остров. Висок е 321 метра, а под върха му има хеликоптерна площадка – елегантен и бляскав начин, най-богатите клиенти на Бурж ал Араб да пристигнат в хотела! Не е нужно да сте мултимилионер за да посетите Бурж ал Араб – в повечето туристически пакети е включена тази атракция. Всеки обикновен турист може да влезе в хотела, да го разгледа и дори да вечеря или просто разгледа Дубай от високо. Отделили сме цяла статия за Бурж ал Араб – Бурж ал Араб – хотелът за милиони.

Още за Бурж ал Араб

 

Ски пистата в Дубай

Както вече споменахме, Обединените арабски емирства (и разбира се Дубай) се намират в пустинята – Персийския залив и Саудитска Арабия. Това е едно от най-сухите места на планетата, а за сняг не може и да се говори! Но познайте… в Дубай има Ски писта! Да, ски пистата е една от туристическите забележителности в Дубай. Тя отваря врати през 2005г. и веднага се превръща в атракция, редом с Бурж ал Араб. Ски пистата в Дубай се е част от един най-големите молове в света – Mall of Emirates. Интересно е да се каже, че повечето посетители са местни, а не туристи.

 

Бурж Халифа

Бурж Халифа е най-високата сграда в света. В миналото е известна под името Бурж Дубай, което в превод значи „Дубайска кула“ или „Кулата на Дубай“. Официално е открита през януари 2010 г. Със своята височина от 828 метра, Бурж Халифа изпреварва с над 300 метра тогавашният носител на титлата Тайпе 101. Историята около преименуването е много интересна. До последни момент небостъргачът носи името Бурж Дубай, но на церемонията по откриването е преименуван на Бурж Халифа. Небостъргача е кръстен на емира на Абу Даби – Халифа ибн Зайед ал-Нахаян, който позволява на Дубай да бъде предоставена внушителна сума. Тази помощ пристига в критичен за Дубай момент, в който емирството е било изправено пред фалит. В негова чест най-високата сграда в света, Бурж Халифа, носи неговото име.

Още информация за Бурж Халифа

 

Плажът Джумейра

Плажът Джумейра и хотел Джумейра са сред най-старите забележителности в Дубай. Хотелът е отворен през 1997 г., далеч преди да дойдат големите потоци от туристи. Хотел Джумейра впечатлява с уникалната си форма и разбира се – лукс. До него се намира едноименния плаж, който е едно от местата, където може да отидете на плаж в Дубай. Плажът е чист, подреден и много широк. Няма нищо общо с българските плажове, тъй като рядко има много посетители – явно местните не си падат много по плажуването. Трябва да знаете, че има дни, в които плажът Джумейра е отворен само за жени (или мъже) – тогава трябва да се съобразявате със законите, тъй като арабите държат на тях и може да си навлечете проблеми.

Внимание: Морската вода край Дубай е много солена и може да навреди на очите ви. Ако плувате, носете си очила за плуване. Също така, не е препоръчително да стоите на плаж по обед, тъй като в най-топлите месеци, температурите в Дубай достигат до  50 градуса.

Обиколката на най-големите забележителности в Дубай приключи. Естествено, това не са всички забележителности, но са най-известните. В следващите части от поредицата ще ви представим още атракции в Дубай, а още информация ще намерите в нашия Пътеводител.

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари