Да отслабнем с движение! Възможно ли е?

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Активните потребители на сайта помнят, че наскоро им зададохме един интимен въпрос под формата на анкета. Той гласеше „Как се борите с излишните подкожни мазнини?“. Можете да отворите препратката и да разгледате как са разпределени отговорите. Какво ви прави впечатление? Като изключим от сметката сложените най-вече с развлекателна цел отговори №3 (Как така „излишни подкожни мазнини“? Обичам си ги всичките!), №4 (Засега те се борят с мен и очевидно надделяват) и №8 (Горя ги със спирт…ни напитки), положението може да бъде обобщено по следния начин: в борбата с излишните подкожни мазнини почти двойно по-голям процент от хората разчитат на завишената двигателна активност (общо 46,8%, посочили отговори №2 и №7), отколкото на промени в начина на хранене (24,4%, посочили отговори №1, №5 и №6).

В крайна сметка, какво представляват излишните подкожни мазнини? В общия случай, това е нищо повече от излишната енергия, приета под формата на храна и напитки и складирана за по-късен момент, в който няма да се радваме на такова изобилие. И какъв е най-лесният начин да се отървем от нея? Ами, разбира се, че движението – все пак това е начинът, по който тялото гори калории! Проблемът е, че наглед безупречна, тази логика е разочаровала не един и двама души. Да видим защо.

Научно доказан факт е, че тялото ви изразходва неимоверно количество енергия на ежедневна база, за да прави всичко, което прави едно уважаващо себе си тяло. Малко хора се замислят за това, но всъщност огромната част (65-70%) от тази енергия се хаби за процеси, които протичат независимо дали търчите като луди или седите и четете тази статия. Други 8-10% заминават покрай термичния ефект на храната или казано по-опростено – за храносмилане. Сами можете да направите приблизително изчисление какъв незначителен дял се полага на тренировъчната (тичане, плуване, вдигане на тежести и т.н.) и нетренировъчната (ходене, изкачване на стълби, готвене, чистене и т.н.) физически активности.

Да, ако определен вид движение е абсолютно непознато за вас, то извършването му със сигурност ще коства на тялото ви някаква част от енергийните му запаси. Неслучайно някой (мисля Дан Джон) беше казал, че условието за отслабване чрез тренировка е липса на ефикасност. Това ще рече, че една активност ще бъде добър начин за изразходване на енергия, само дотогава, докогато тя е непривична за вас. Дойде ли момент, в който организмът ви се адаптира към дадената тренировъчна схема (а това със сигурност ще се случи по-скоро рано, отколкото късно), тя ще спре да дава резултати. Ето защо казваме, че най-доброто упражнение за отслабване е упражнението на начинаещия. С други думи, ако възнамерявате да топите мазнините целогодишно с кросче в парка, по-добре се откажете.

Една от първите статии, публикувани на този сайт, описваше йерархията на методите за отслабване. Обърнете внимание, че първите две нива в нея са посветени на храненето. Точно така. В момента съществуват много различни мнения по въпроса какво представлява правилното хранене, но ние тук сме на мнение, че то може да бъде постигнато със сравнително малко лишения. Дали ще го наречете диета, хранителен режим или преосмисляне на начина на живот, оставяме изцяло на вашата преценка. В английския език има един лаф, който гласи, че дори и всичките тренировъчни усилия на този свят не могат да компенсират наличието на кофти хранене. Ето защо, независимо дали говорим за поддържане на отлично здраве, за изгаряне на процент подкожни мазнини или за покачване на мускулна маса, диетата трябва да бъде приоритет №1. Всичко останало е акомпанирането й с подходящите за целта физически усилия.