Явор Бахаров ще тича гол по сцената

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

* Скандалният Христо Стоянов: Доживяхме своя Ян Палах след 45 години

Варна, Велико Търново, Раднево. Трима души се самозапалиха за една седмица. Ние вече компенсирахме липсата на Ян Палах през годините на тоталитаризъм. Вече сме напред с още две епохи. Мисля си, че в една държава се палят живи хора само тогава, когато тя е лишена от горящи сърца.

Тези искания по нищо не се различават от исканията на тълпата в средата на 40-те години на миналия век. „Съд за виновните“, „Политиците на въжето“, „Всички политици в затвора“,“Национализация“… Като че ли са изкарани от музеите на революционните движения и деветосептемврийските плакати. И няма кой да им каже, че това е контрареволюция. И исканията са не ретроградни, те са гнусящи. Тези искания граничат с лудост. И няма нито един авторитет да им го обясни. Дори след Девети септември има някакви авторитети – Георги Димитров най-малкото. Сега няма нито един. Това вече е страшно.

– Ще издаваш поредния си роман „България, написана с Бойко на шията“. Това значи ли, че приемаш Борисов като примка на шията на България. Всъщност кажи няколко думи за най-новата си книга!

– Не е роман. Това е книга с есета и коментари. Между другото само три от тях се осмелиха в „Труд“ да публикуват. Останалите не са печатани никъде, освен в блога ми.

– По времето на соца писателите бяха добре обгрижвани, ухажвани – значи ли че тогавашният режим, си купуваше интелигенцията?

– А какво беше обгрижването? Сигурност – първо, второ трето, пето претопено издание. Издаваха се книги – като тези луксозни бонбониери на Лъчезар Еленков, които се претопяваха и издаваха наново. Тогава критерият бе класово-партиен, което значеше изключване на всякакъв пазарен механизъм. Така интелигенцията бе доволна и купена. Художниците, близки до властта знаеха, че на всяка изложба имат осигурени толкова и толкова откупки, композиторите – толкова кантати. Така се роди и чалгата – в новата книга съм писал и това. Артистите освен в театралните постановки знаеха, че ще водят за някакъв добър хонорар деветосептемврийската манифестация, първомайската, октомврийската. Нямаше нужда да гримасничат и да се кълчат, на сто години да играят Жулиета, след като са пресъхнали така, че и дойката на Жулиета не биха могли да играят сега. Но го правят и в момента. Моите уважения към Валя Балканска, но тя е принудена да се самопогребе сега, защото продава липсата на глас, яхнала една ракета носител. Ето това са страшни неща.

*Явор Бахаров ще тича гол по сцената

Младият актьор без съжаление признава, че са се разделили с Луйза Григорова, защото интересите им се разимнават. Явор се ласае от вниманието на госпожиците, но внимателно подбира хората, с които общува. „Жената до мен трябва да изглежда приятно, стройна, със самочувствие, интелигентна. Да има цели и да се поддържа“, споделя актьорът.

Най-новият проек, в който можем да гледаме Явор Бахаров е филма „Недадените“. В него фокуса пада върху спасяването на бълаграските евреи по време на Втората световна война. Персинажът на Явор се казва Любен и е ръководител на младежка бранническа организация. „Това са крайнодясно мислещи младежи, привърженице на Хитлеровите идеи. Ролята ми е много интересна, сценарият ми харесва. Различно е да съм в друга епоха и да развивам непознат за мен типаж“, признава Бахаров.

Както повечето млади хора Явор си пада по екстремните спортове – плува, кара ски и играе футбол. Не се интересува от маркови дрехи. В момента живее сам. Обича сам да си приготвя пържоли, зелена салата и яйца. Признава, че не е капризан и яде всичко, но с най-голям кеф хапва от гозбите на майка си.

И още…

* Мъжете с право да ползват жените 4 пъти седмично

След болшевишкия преврат през 1918 г. Ленин и съратниците му се заемат с експроприиране на собствеността. Законният брак, несъмнено се явява продукт на социалното неравенство, което трябва да бъде изкоренено до основи в Съветската република. За тази цел Саратовския гебернски Съвет постановява декрет за „Отмяна на частното владение върху жените“.

В новия брой на „Жълт Труд“ четете още:

*Мулатката Розита Матола: Чената ми кожа бодеше очите на хората

* Художници от паметника на шмайзера намериха работа на клошарите

* Убиецът от Катуница моли съда за милост

* БКП обявява война на качулките

* Смъртта на Сталин остава загадка. Най-близките му съратници са имали достатъчно причини да я желаят

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти