Chef Радостин Кирязов и тайните на италианската кухня

8
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Днес влизаме в кухнята с chef Радостин Кирязов. Освен отличен майстор-готвач, носител на редица престижни награди, сред които шесто място за пица презентация на Световно първенство през 2009 г., трето място на Европейско първенство през 2011 г., осмо място за пица Класика на Световно първенство през 2011 г.,част от журито на Световното първенство в Салсомаджоре Терме през 2012 г., той е и собственик на две от най-добрите заведения за италианска кухня в България – ресторант „Osteria da Rado“ в гр. София и  ресторант „Pizza Rado“ в гр. Варна. Сядаме да си говорим за неустоимата италианска кухня, страстта към работата и сбъднатите мечти…

Живял си дълго време извън България. Какво те накара да се върнеш тук?

След като се изучих и постигнах успехи в Италия, имах мечта да си направя ресторант. Получи се тук по някаква случайност. Човекът, който ме откри и подаде ръка е голям бизнесмен, на когото много благодаря. Подкрепи ме и моята половинка Дани Калчева.

Какво те запали по кулинарията? А към пицата?

Към кулинарията – там съм запален от малък. Израснал съм без майка, моят баща готвеше и моята леля, Бог да ги прости, ни отгледаха. Баща ми имаше един приятел, който беше готвач и се събираха в къщи – винаги приготвяше много вкусни неща. От там ми е останало, че трябва да мога да готвя добре. А към пицата – в последствие, след като отидох в Сардиния при сестра ми. Но преди това тук завърших художествена керамика и ми хареса да работя с глина, в последствие започнах да се занимавам с тесто и закуски, станах добър майстор Ситничар – на козунаци, милинки и банички. Малко ми трябваше да обърна на пица. Обаче, за да я приготвям професионално ми трябваха много години и задължително училище.

Кое прави италианската кухня толкова харесвана?

Качествените продукти, културата, начинът на приготвяне и не на последно място начинът на консумиране. Това ми е болната тема.

Кое е любимото ти италианско ястие?

Много са. Но не мога без пица, паста, сирена…

Любов или страст е кулинарията за теб?

За мен лично – съчетанието от двете. Мога да не излизам от кухнята когато почна да творя.Чак и жена ми ме ревнува по някой път. 

Вече имаш един страхотен ресторант в България, в гр. Варна. Защо отвори вторият в гр. София, вместо в някое италианско градче или примерно във Виена? 

Благодаря за комплимента! В гр.София отворих, защото имам много клиенти, които ме чакат тук, а и да си дам последен шанс да покажа на хората качествена и неподправена италианска кухня. Но не съм казал, че ще остана тук. Всичко зависи как ще ме оценят тук. Имам предложения от много места, но аз искам да работя по мой стандарт.

Шеф-готвачите са най-добри още в…?

Най-добри за другите не знам, но за мен е пица, паста и месо. Започнах и с десерти да се занимавам след две години в Сейнт Мориц.

Мечтаеш си да готвиш като…?

Ferran Adriá, Heinz Beck.

Искаш винаги да имаш време за…?

Да обикалям по света и да обучавам и научавам нови техники и рецепти.

За последно се разсмя с глас на…?

Когато ме попитаха дали мога да правя пица и дали знам как се прави тя. От клиенти, които мислеха, че като не им давам кетчуп и майонеза сосове не съм разбирал нищо.

Ядосваш ли се и за какво най-често?

Ядосвам се да. Най-често на себе си, за това, че мъча себе си и жена ми да осъществя една мечта на едно място, което е много трудно и изпълнено с завист и омраза. Аз обикалям по цял свят и се зареждам с положителна енергия, но много бързо ми я развалят тук. Болна тема…

Любовта има вкус на…?

Нежност, свежест, топлина, шоколад, страст и положителна емоция.

Какво приготви за Kulinaria.bg chef Радостин Кирязов, може да видите тук.

Автор и снимка: Нина Тодорова, Kulinaria.bg