Река Мърсед (Merced River)

70
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

  Река Мърсед и нейните буйни потоци и притоци са популярна зона за отдих в  САЩ, най-вече заради националния парк. Има много активни дейности, които могат да се упражняват в района, и които привличат тук хиляди, дори милиони туристи през годината. Карането на лодки, риболовът, къмпингуването и скалното катерене са само една малка част от дейностите на открито край Мърсед. Безспорен фаворит е зоната за рафтинг (Whitewater rafting). 

Река Мърсед е разположена в близост до градовете Mariposa и Midpines, малко по-встрани от калифорнийската магистрала 140. До различни части на Мърсед може да се стигне съвсем лесно. До местата, които са най-популярни сред туристите и посетителите на буйните водни маси на Мърсед , има регламентирани пътища, но и доста черни пътеки, моторни трасета, които не са за препоръчване, особено, ако не сте тукашен. Най-известната туристическа зона на Мърсед е позната като бялата рафтин зона.

Особено атрактивен за туристите, районът предлага екстремни гледки на бързеи, а цялостната гледка на Мърсед се променя драстично, след като тя достигне низините. От тук реката се превръща в бавно движещ се поток, протичащ спокойно през земеделски райони.

В гъстите и богати крайречни гори около Мърсед природата е изградила своето разнообразно царство. Тези вековни дървета са дом на хиляди прелетни птици. Водите на самата река Мърсед са изключително богати на сьомга, като тук се добива един от най-големите улови на този вид риба в цяла Северна Америка. Преди няколко години едно специално проучване установи, че в района и в самата река Мърсед живеят около 37 вида риби, 127 различни видове птици, както и 140 представителя на насекомите и безгръбначните животни.