Ракът на стомаха може да се познае по дъха

2
Добави коментар
yApple

Бърз тест на дъха може да диагностицира рак на стомаха, разкри ново проучване.

Учени от Израел и Китай твърдят, че тестът е показал 90% точност при засичането на раковите образувания и различаването им от други стомашни болежки при общо 130 изследвани пациенти.

От участниците в проучването 37 души страдали от рак на стомаха, 32-ма – от язва, а останалите 61 пациенти имали други стомашни неразположения.

Освен че може да различи рака в 90% от случаите, тестът е успял да направи разлика между ранните и късните фази на злокачественото заболяване.

Новото изследване може да промени революционно бързината и начина, по който се откриват ракът, отбелязва BBC. В момента лекарите установяват болестта чрез биопсия от стомашната лигавица, която взимат със сонда с камера, която пациентът поглъща.

Новият тест „сондира“ за специфични химични профили в издишания въздух, които са уникални за пациентите с рак на стомаха.

Изглежда ракът има специфична миризма, която може да бъде засечена с правилните технически средства, а може би дори от кучета.

Екипът учени сега работи върху по-мащабно изследване с повече пациенти, за да се потвърдят първоначалните тестове.

„Засега резултатите от това проучване са обещаващи, но е необходимо завършване на обемното изследване, за да се потвърдят откритията ни“, обяснява ръководителят на клиничните тестове Кейт Лоу.

Тя изтъква, че в момента едва един на петима пациенти стига до операция като част от лечението на рак на стомаха, защото в повечето случаи болестта им бива открита в твърде късен стадий. „Всеки тест, който ще ни помогне да засечем рано болестта, може да помогне за запазването на живота на пациентите“, изтъква тя.