Най-богатите хора на планетата според „Форбс“

2
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Броят и състоянието на милиардерите по света достигнаха нови висоти през последната година. Това сочи традиционната годишна класация на най-богатите хора на планетата на американското списание „Форбс“.

Списъкът тази година съдържа 1426 имена на милиардери. Общият размер на богатството им е 5,4 трилиона долара. Сумата е рекорд спрямо миналогодишната от 4,6 трилиона. Авторите са открили 210 нови десетцифрени състояния, които са еднолична собственост.

За пореден път САЩ водят по брой на милиардерите. В страната живеят 442 души с богатство над милиард. Следвани са от Азиатско-тихоокеанския регион с 386 милиардера. В Европа има 366. В Латинска Америка 129, а в Близкия изток и Африка 103.

Поскъпването на активите е движеща сила зад увеличаването на състоянието на супербогатите хора на планетата. Миналата година почти толкова богатства се увеличават, колкото намаляват. Тази година съотношението на спечелилите милиардери към губещите е 4 към 1. Богатите стават по-богати.

Много нови имена влизат в списъка заради освобождаването на хората от страховете и скептицизма след кризата и увеличаването на желанието за потребление. Ето защо например магнатът Рензо Росо, собственик на марката джинси и модно облекло Diesel, увеличава богатството си до 3 трилиона долара. Брус Нордстром от Nordstrom вече разполага с още повече пари – 1,2 трилиона. Дизайнерът Тори Бърч – с 1 трилион.

Мексиканецът Карлос Слим остава най-богатият човек на планетата, следван от основателя на Microsoft Бил Гейтс. Създателят на испанската модна марка Zara Амонсио Ортега остава най-богатият европеец. За първа година той се издига нагоре в списъка на световните богаташи до третото място. Той е спечелил най-много в последната година – 19,5 милиарда долара. Така той измества от третата позиция американския милиардер инвеститор Уорън Бъфет, въпреки че Бъфет спечели 9,5 милиарда в последната година. Това е първата година от 2000 насам, когато Бъфет не е в глобалния топ 3.

Най-много е изгубил бразилецът Еике Батиста. Неговото богатство спада с цели 19,4 милиарда. Това е еквивалент на около 50 милиона долара загуби дневно през последната година. Името му слиза от седмото до 100. място в класацията на най-богатите хора.

За да състави списъка „Форбс“ използва методология на задълбочено проучване. В него се отчитат собствеността на милиардерите в публични и частни фирми, недвижимите имоти, които притежават, яхтите им, частните им самолети, произведенията на изкуството, парите им в брой и дълговете им. Освен това са извършени множество консултации с външни експерти. Класирани са отделни личности, не семейства с големи богатства. Така например фамилията собственик на фармацевтичния гигант Roche не се включва в списъка, въпреки че 8 души от нея споделят 16 милиарда долара.

Топ 10 на най-богатите хора в света изглежда така:

1. Карлос Слим Хелу и семейство (Telecom, Мексико) – 73 милиарда долара.

2. Бил Гейтс (Microsoft, САЩ) – 67 милиарда долара.

3. Амонсио Ортега (Zara, Испания) – 57 милиарда долара.

4. Уорън Бъфет (Berkshire Hathaway, САЩ) – 53,5 милиарда.

5. Лари Елисън (Oracle, САЩ) – 43 милиарда.

6. Чарлс Кох (диферсифициран източник на богатство) – 34 милиарда.

7. Дейвид Кох (диферсифициран източник на богатство) – 34 милиарда.

8. Ли Ка-шинг (диферсифициран източник на богатство) – 31 милиарда.

9. Лилиан Бетанкур (L’Oreal, Франция) – 30 милиарда.

10. Бернар Арно (LVMH, САЩ) – 29 милиарда.

Пълният списък можете да видите тук.