България и Израел почетоха 70 години от спасяването на българските евреи

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Президентите на България и Израел – Росен Плевнелиев и Шимон Перес, почетоха в Европейския парламент в Брюксел 70-тата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

„Българският народ е кротък, тих и скромен, но е блестящ пример за героизъм и кураж“. Думите са на израелския президент Шимон Перес, а мястото – Европейския парламент в Брюксел. Перес, заедно с българския държавен глава Росен Плевнелиев, почетоха в центъра на обединена Европа 70-тата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

В доста емоционална реч пред евродепутати и представители на еврейски общности Перес благодари неколкократно на българите, защото „като група от хора, ежедневно и непрестанно са полагали усилия и са поемали риск, за да спасят друга група хора“. „Знам, че минавате през криза, но по-добре икономическа криза, отколкото исторически срам“, каза още израелският президент.

Плевнелиев пък си припомни срещата с млад евреин на IT форум в Яфа, който му е благодарил, за това че го има. Оказало се, че младежът е наследник на спасени български евреи. „Историята е сбор от изборите, които правим“, допълни външният министър в оставка Николай Младенов, който откри събитието.

И Перес, и Плевнелиев не подминаха и трудната тема за македонските и беломорските евреи. „11 хил. души бяха изпратени в лагери от нацистките окупатори и техни български съмишленици“, каза българският президент, който припомни, че те не са имали български паспорти и българската държава е нямало как да спре тази депортация. На 13 март в Лом, откъдето са тръгнали корабите с депортирани евреи от новите земи, е планирано съвместно възпоминание на български, гръцки и македонски представители.

В Европейския парламент се откри и изложба по повод 70-тата годишнина, която е съвместно дело на Българските държавни архиви и центърът „Яд Вашем“ – световния авторитет по въпросите на Холокоста. Март бележи точно 70 години от 1943 г., когато акция на зам.-председателя на Народното събрание Димитър Пешев и депутатите Петър Михалев, Асен Сюичменов, Владимир Куртев и Иван Момчилов спира заповедта за депортиране на евреи от старите предели на България.

На изложбата е показано и споразумението „Белев-Данекер“, подписано между комисаря по еврейските въпроси Александър Белев и СС-хауптщурмбанфюрер Теодор Данекер. То задължава България да депортира 20 хил. евреи от новите територии, като в заглавието думата „нови“ е задраскана. Така цифрата до 20 хил. души е трябвало да бъде допълнена с акции в Кюстендил, Дупница, Горна Джумая, Пловдив и Пазарджик. Именно това успяват да предотвратят депутатите, като спират депортацията на всички евреи от пределите на България.

Отгласът от протеститеЦеремонията започна с една минута мълчание, за която призова Николай Младенов, в памет на загиналия във Варна Пламен Горанов. Той го нарече храбър човек, а след като минутата свърши, от публиката се чу възглас „лицемери“. Оказа се, че негов автор е Мишо Шамара – рапърът е поканен в Брюксел от евродепутата Слави Бинев като част от негова инициатива „новите дисиденти на България“. Рапърът бе изведен от церемонията.