Предлагат проф. Димитър Иванов за служебен премиер

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Проф. Димитър Иванов, икономист и съветник на президента Георги Първанов бе издигнат за кандидат за служебен премиер на поредната среща на граждански организации, участващи в протестите. От казаното на срещата стана ясно, че кандидатурата на Иванов е депозирана в президентството още на 25-ти февруари. Отново обаче пролича разединение сред представителите на гражданските организации, предаде Дарик радио.

Поканени са били и обявените за организатори на протестите в София Янко Петров, Дончо Дудев и Ангел Славчев, но те са отказали да присъстват.

Форумът бе обявен като национална среща на основните граждански сдружения и организации, участващи в социалните протести в страната. Когато разбраха за кандидатурата на Иванов, представители на част от гражданските организации, се оплакаха, че не са се допитали до тях при избора на кандидат за служебен премиер и напуснаха залата.

„Всяка секунда напрежението ескалира. Не се знае до довечера какво ще стане, не са знае откъде излизат всичките тези заповеди ли са, какво ли са, инициативи ли са. Не обичам да ми повишават тон. Благодаря, аз отивам на улицата“, каза един от напусналите залата.

 

Мирослав Паскалев-Зорец от „Свободни, можещи, силни“ пък обясни пред Дарик, че на срещата има поканени над 35 граждански организации и застана зад кандидатурата на Иванов. По думите му икономистът е равно отдалечен от всички политически сили, доказан професионалист с огромни връзки с деловия свят.

Самият Димитър Иванов не пожела да коментира дали е най-подходящият кандидат за служебен премиер и изложи вижданията си за това как трябва да изглежда служебния кабинет.

„Димитър Иванов със своята експертиза и репутация не е човек, който влиза през прозореца на президентската институция. Аз съм готов да помогна с всичко на моята страна, но ако ще вляза, ще вляза през парадната врата“, коментира той. По думите му служебният кабинет трябва да пристъпи към ефективен, практически диалог с всички протестиращи и към решителни стъпки за решаване на „нажежените проблеми“ в енергетиката и други сфери.

Проф. Иванов е изпратил до Президентството негово виждане за характера, типа и функциите на служебното правителство – какъв тип служебно правителство трябва да се изгради в момента, „в който България се намира, справедливо, в социален пожар“. Според Иванов трябва да се формира с цялата историческа отговорност и разбиране за ситуацията едно „нерутинно служебно правителство“, което ще получи доверието на обществото, на протестиращите, на инвеститорите.

Според икономиста, първа и основна задача на бъдещото служебно правителство е да започне незабавно ефективен диалог с всички социално протестиращи, за да се избистрят техните краткосрочни и средносрочни искания. Има редица искания, които още на този етап могат да бъдат решени, посочи Иванов. Според него приоритети на служебното правителство трябва да бъдат и консенсусна антикризисна програма, както и социални мерки в рамките на настоящия бюджет.

Присъстващите на срещата заявиха, че след края и ще се присъединят към палатковия лагер пред парламента.