Река Глазне вече тече през Банско по чисто корито

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Приключиха строително-ремонтните дейности от втория етап от почистването и реконструкцията на коритото на река Глазне в Банско.

Проектът обхваща частта на корекцията на речното корито, осъществена през далечната 1976 г., като е ремонтиран участък, дълъг близо 1,2 км.

До корекциите се стигна, след като огледи през декември 2011 г. и март 2012 г. установиха, че речното корито е затлачено с наноси, достигащи до 2,50 м, с храсти и отделни дървета, както и изхвърлени строителни отпадъци.

Речните прагове бяха с нарушена цялост, част от тях – частично съборени или напълно разрушени, а на места основите на стените на коритото на Глазне бяха разкрити и частично подкопани, което създаваше опасност от рухване, пише БТА.

В момента всички наранени прагове са ремонтирани, а разрушените – изцяло възстановени. Дърветата и храстите са изсечени, а коритото е почистено.

Така се гарантира добрата водопроводимост и се ограничават рисковете за наводнения в Банско, изтъкват от общината.

Проектът е на обща стойност около 700 000 лв. и е финансиран от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.