Дядо Борис: Журналистите са платени слуги на всяка власт

2
Добави коментар
mignews
mignews

По време на литургията в Бачковския манастир по повод 70-годишнитата от спасяването на българските евреи и почитане паметта на евреите от Северна Гърция и Югославия игуменът на манастира дядо Борис нарече журналистите „платени слуги на всяка власт“. Той обвини журналистите, че охулват Българската православна църква и са главните виновни за лошия й имидж през годините.

Българският патриарх Неофит благослови журналистите, дошли в Бачковския манастир, и се опита да извини игумена. „Ако сте чули нещо, което не ви е харесало, бързо го забравете”, каза патриархът и призова журналистите да са светли, със слънчеви души и изпълнени с любов, която да носят в сърцата си и в домовете си. „Радвам се че сте тук”, каза още патриархът. „Нека слънцето на Бачковската обител да грее и във вашите души и сърца”. След това изтъкна, че и двете страни трябва да бъдат внимателни, когато общуват. „Нека слънцето на Бачковската обител да грее и във вашите души и сърца”. След това изтъкна, че и двете страни трябва да бъдат внимателни, когато общуват.

„Винаги, когато е трябвало да бъде утешен българският народ и тези, които страдайки протестират, съм отправял молитва към Бог. Това каза пред журналисти в Бачковския манастир патриарх Неофит по повод протестите в страната“, каза патриархът. Бог да бъде с хората, да благослови техните искания и осъществяването им, да бъдат внимателни да не се получават опасни инциденти, на каквито станахме свидетели, добави патриархът. Той призова миряните да бъдат спокойни и с търпеливо присъствие и с човешко достойнство да постигат исканията си.

Патриархът каза още, че смята, че досега нашите политици са имали достатъчно добри изяви, за да могат и занапред да постигат това, което е необходимо за уреждане на трудностите, на които сме свидетели сега. Патриарх Неофит каза още, че самоубийствата са нещо тъжно и каквито и да са подбудите и целите, те се отричат от християнския морал. По повод опелото, отслужено във Варна за самозапалилия се Пламен, патриархът каза, че въпреки че се отрича от християнството, има възможност за опело, ако се прецени от духовниците в случая. Той поясни, че ако самоубийството е станало по причини, които не са умишлени и целенасочени, а в момент на умопомрачение и липса на правилен разсъдък, тогава опело може да бъде направено.