Заповядайте на шведска маса

2
Добави коментар
yApple

Поканили сте повечко гости, които искате да изненадате с оригинална трапеза и вкусни ястия. Вашето решение се нарича шведска маса. Какви са правилата на сервиране и какво меню да изберете за нея? Заповядайте на шведска маса.

Що е то шведска маса?

Шведската маса, наричана още бюфет, е вид система за сервиране на ястия по време на някакво събитие. Предпочитана е в хотели, някои ресторанти, за официални поводи, но също за партита и празненства в домашни условия. Когато гостите са много, това е идеален начин да „се спаси положението“, тъй като шведската маса не изисква места за всички и в същото време обслужва по-голям брой хора без проблем.

Освен това този вид поднасяне на храната предполага повече свобода при избора на ястия и не толкова строго спазване на етикета на хранене. Има няколко типа шведски маси. Първият вариант включва маса, на която са подредени табли с храни, подредени по даден признак. Вторият разпределя менюто на подвижни колички, а третият – на отделни по-малки маси.

История на шведската маса

Говори се, че шведската маса се е появила през 16в. на територията на днешна Швеция. По време на тогавашните официални вечери домакините приготвяли бюфет с хапки и леки напитки, с които гостите да се почерпят преди вечеря. Неформалната обстановка предразполагала хората към разговори и им помагала да се отпуснат.

Шведската маса става популярна по света едва през 1939г., когато на кулинарно изложение в Ню Йорк шведската делегация демонстрирала най-доброто от националната им кухня. Тогава те показали и своя необичаен начин на сервиране.

Меню за шведска маса у дома

Важна особеност – когато става въпрос за шведска маса, ястията не бива да изискват прекалено много прибори, тъй като в повечето случаи голяма част от гостите са правостоящи. Осигурете им удобство като поднесете храната разпределена на порции в подходящи съдове.

Обикновено шведската маса включва клубни сандвичи, хапки и ордьоври, но с това менюто не се изчерпва. Поднесете на гостите плата със сирена, плодове или студени рибни предястия като херинга, сьомга, змиорка, а от морските дарове – скариди и стриди.

Месото може да е под формата на мезета, шишчета с шунка, кюфтенца с плънка или месни рулца. В отделни купички разпределете различни видове маслини, около тях подредете зеленчуците. Краставици, моркови и други подобни поднесете като ги нарежете на ленти и ги наредите в чаши. От по-дребни домати измайсторете „кошнички“ с плънка от млечна салата. При десертите заложете на мъфини, кейкове, сладки, нарязана на парчета торта, чийзкейк, сладкиш. За любителите на здравословното хранене предложете плодови шишчета или йогурт с горски плодове. Декорация на шведската маса

Шведската маса не се нуждае от особена декорация, тъй като при нея основното е разнообразието от ястия. Все пак имате няколко възможности, с които да направите трапезата цветна и подканваща. Забравете за скучната бяла покривка – изберете друга в ярък цвят, на който да контрастират в друга багра салфетките.

Може да групирате ястията по някакъв признак – най-често по цвят, но също по размер, форма, произход, съставки. Използвайте съдове с различни височини, за да създадете визуално разнообразие на трапезата. Бъдете нестандартни – хляба поставете в плетена кошница, обвита с панделка. Мезетата пък подредете на дървена дъска или защо не на борова или дъбова кора, в случай че сте на вила в планината.

Съвети за примамлива шведска маса

Уверете се, че разполагате с достатъчно чаши, чинии, салфетки. За повече удобство сложете приборите в буркан, а около гърлото му завържете кокетна панделка. Дръжте напитките на отделна маса, тъй като често стават „инциденти“ с тях, които могат да застрашат останалата част от менюто. Организирайте щведската маса. Редувайте познати и популярни ястия с нови примамливи блюда. Така няма да има струпване в краищата на масата и хората ще могат да опитат от всичко. Разграничените топлите от студените ястия, за да има баланс. Не бързайте да сервирате всичко наведнъж. Постепенно поднасяйте блюдата – така гостите си почиват между отделните ястия и в същото време поддържате любопитството им като ги изненадвате с нови вкусотии.31.07.2012/ Христина Спасова