Морски идеи за дома

1
Добави коментар

Идва време за лятната отпуска и все повече за размечтавате за пясъка и морето Предлагаме ви няколко лесни морски идеи за дома, които освежават интериора и ще ви заредят с морско настроение.

Подходящи за целта са всякакви нюанси на синьо, зелено и коралово. За да допълните картината, създайте си свой морски бряг, като добавите килими или пътеки в пясъчни тонове. Мебелите също подберете в светли цветове – бяло, бежово, светлосиньо, бледокафяво.

Не се тревожете, ако обзавеждането ви не пасва на морската тема. Огледайте се за кувертюри или някакви по-тънки одеяла в подходящите багри, с които да покриете дивана, а за столовете можете да си ушиете специални възглавници. Особено разпространена морска тема е и съчетанието на сини, бели и червени райета.

Идеи с дарове от морското дъно

Възползвайте се на даровете на морското дъно и украсете дома си с тях. С помощта на миди, раковини, рапани и морски звезди той ще придобие съвършено нов облик. Поставете ги в стъклени съдове с малко пясък или използвайте по-големите раковини като свещници, за да създадете романтична атмосфера.  Може да си измайсторите и магнити от мидички – прикрепете с помощта на секундно лепило магнити с подходящи размер и форма към вътрешната част на мидите и после декорирайте хладилника си с тях. 

С даровете от морското дъно можете да си измайсторите стилна лятна завеса. Потърсете подходящ инструмент, с който да пробиете сами събраните от вас миди. Или пък посетете магазин за декорации за дома, където понякога се продават подобни аксесоари, вече продупчени от по-опитна ръка. После ги нанижете на конци от канап и ги прикрепете към дървена летва. Желателно е периодично да почиствате завесата от натрупалия се прах – най-лесно е като я потопите в разтвор от почистващ препарат и вода. 

Спомени с дъх на море

Чудесно допълнение към морския ви интериор ще са рамките за снимки, украсени с пясък и миди. Друга идея е да прикрепите фотосите от последната ви почивка на морето към хладилника, като за целта може да използвате създадените от вас мидени магнитчета. Ако вкъщи имате коркова стена или табло, запълнете го с картички от любими ваши места край морския бряг или такива, които планирате да посетите скоро. Добавете гирлянд от миди (прави се на принципа на мидената завеса) като последен щрих към вашия колаж.

Завръщането на кошниците

Препоръчителни за морския интериор са плетените кошници и панери. Извадете ги от дрешника и ги разпръснете из стаите. По-малките можете да напълните с миди и раковини или да ги използвате като поставка за ключове и бележки, които оставяте на шкафа до входната врата.

Освежете и банята, като я декорирате със средно голяма кошница, предварително „заредена“ с кърпи за ръце и козметика. По-големите плетени панери пък можете да използвате за събиране на прането, за оригинална саксия в градината или вместо фруктиера в трапезарията. Поставете любимите си вестници и списания в голяма кошница в хола или декорирайте старата поставка, като прикрепите към нея миди и малки рапани.

Морски стил

Заменете скучните едноцветни кърпи за ръце с такива с морски орнаменти. Покривката подберете в типично моряшки дух – с бяло и синьо райе или покрийте старата с едро изплетена мрежа от коноп, наподобяваща тази, която използват рибарите. В краищата й можете да закачите няколко мидички. 

Дайте воля на въображението си – вземете четки и акрилни бои и изрисувайте старите стъклени буркани с морски фигури. Те ще стоят чудесно на терасата като фенери или на кухненските рафтове, като преди това ги напълните с кафе, захар или други продукти. 

Последни щрихи

След като приключите с декорацията на дома в морски стил, вече спокойно можете да се насладите на постигнатия резултат. Направете си плодов коктейл, пуснете си релаксираща музика, пресъздаваща звуците на морето и чайките, и се отпуснете в някое от вълшебните кътчета, които сте сътворили. 

Ето, че този път морето ви е на гости. 3.07.2012/ Христина Спасова