Дървото на живота – на таван

21
Добави коментар
malinita
malinita

Един малко закъснял подарък за 200-годишния рожден ден на Чарлз Дарвин направи Лондонският природонаучен музей. Става дума за скулптурата на Таня Ковач, която бе открита снощи там.

Масивната инсталация се състои от тънки като вафлена кора 5-милиметрови разрези на 200-годишно дърво – стъбло, корени и клони, закрепени за тавана на сградата.

Творбата е вдъхновена от Еволюционното дърво на Дарвин, диаграмата от фундаменталния му труд „Произход на видовете“.

Скулпторката замислила творението си в Патагония, по време на пътуване с каравана из Южна Америка. Ковач използвала дарвиновата книга „Пътешествие с кораба „Бийгъл“ като пътеводител, който се оказал поразително актуален.

Дървото е от екологична плантация в имението Лонглит, дом на маркиза на Бат. Снаждането му в едно цяло е било истинско предизвикателство за твореца – подобно огромен пъзел, в който единствен жокер са били шарките на дървесината.

„Дървото изобразява свързаността, произхода и родословието. Всяко разклонение на клоните е промяна или случайност, но има начало, което може да се проследи“, обяснява скулпторката.

За да се отбележи устойчивостта на Дарвиновата теория, в имението Лонглит тази година ще бъдат засети 200 млади дъбчета като своеобразен паметник на еволюционната теория.