Равновесие между киселини и основи

19
Добави коментар
sgotvi
sgotvi

Равновесие между киселини и основи

Когато човек се храни прекалено малко със зеленчуци, салати, сурови продукти и плодове, може да се стигне до недостиг на ценни алкални минерални вещества. Организмът се изпълва с киселинност и трябва да прибегне до запасите си от минерални вещества. „Окисляването” на организма може да предизвика: парене в стомаха и хранопровода, подувания, подагра, ревматични възпаления или заболявания на обмяната на веществата (към тях спада и високото наднормено тегло).

По тази причина разделянето на отделните храни, допълнително да се подбират и храни с превес на основите и да се ядат по-малко продукти, които оставят в тялото киселинни натрупвания. Към киселиннообразуващите продукти се причисляват богатите на белтъчини храни, като: месо, колбаси, риба, сирене, яйца, но също и различните въглехидрати, като: захар, смлени зърнени сортове и полиран ориз. Кафето, черният чай, какаото, алкохолът, никотинът натрупват в организма киселини.

РАЗДЕЛЯНЕТО НА БЕЛТЪЧИНИ И ВЪГЛЕХИДРАТИ

Препоръчително е разделяне на ястията заради по-добра поносимост и усвояемост. Различните хранителни вещества се делят химически, разпадат и усвояват с помощта на различни храносмилателни сокове. Този процес от храносмилането представлява тежък труд за организма, а често бива подценяван. Въглехидратите, например, се смилат в алкална среда, а белтъчините в киселинна.

Така храносмилането на въглехидратите започва още в устата чрез въздействието на амилазата – ензима на слюнката. Въглехидратите преобладават в: зърнените продукти, хляба, макароните, картофите и ориза. За да се осъществи храносмилане чрез амилазата, много е важно да се дъвче старателно и продължително. Белтъчините пък не се разпадат още в устата, защото тук липсват киселинните сокове. Въпреки това и при белтъчните храни интензивното дъвкане е от особено голяма важност, за да не се товарят стомахът и червата с цялата тази тежка работа.
Белтък се среща в по-големи количества в: месото, рибата, млякото, млечните продукти, сиренето и яйцата. За да могат да се делят химически тези храни, стомахът трябва да произвежда солна киселина и ензима пепсин.

Равновесие между киселини и основи

0.00 / 5

5

1 / 5

2 / 5

3 / 5

4 / 5

5 / 5

0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

tweet