Фосил може би е от най-стария прародител на домашното куче

8
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Фосил може би е от най-стария прародител на домашното куче 07.03.2013Публикувано в: Биология

Вълк нащрек. Учените смятат, че откритият в Алтай фосил на 33 000 години от същество, кръстено Алтайско куче, е по-близък до днешните кучета и намерените в Америка фосили от праисторически кучета, отколкото до вълците. Снимка: Walterince

Фосилизиран зъб, открит в Алтайските планини, предостави ДНК доказателства, че принадлежи на един от най-древните прародители на днешното домашно куче, съобщи ЮПИ. ДНК анализът е извършен върху череп от животно, намерен през 1975 г. 

Макар опитомяването на кучето да предхожда началото на земеделието преди 10 000 години, периодът, когато кучетата са се обособили като отделен от вълците вид, все още е неясен, заявиха авторите на изследването.

Новият анализ показва, че откритият в Алтай фосил на 33 000 години от същество, кръстено Алтайско куче, е по-близък до днешните кучета и намерените в Америка фосили от праисторически кучета, отколкото до вълците, заявиха Анна Дружкова от Инстутита по молекулярна и клетъчна биология на Русия и колегите й.

„Получените резултати свидетелстват за по-древна история на кучето извън Близкия изток и Източна Азия, за които досега се смяташе, че са центровете, от които произхождат кучетата“, отбелязват учените.

Резултатите от изследването са публикувани в PLoS One. (Изночник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!