Словенските жени заемат все повече високи постове

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Словенските жени могат да направят по-добра кариера в областта на икономиката, отколкото в политиката, макар че към момента  мъжете все още доминират на водещите места, съобщава агенция Hina.

26 на сто от местата в администрацията на големите и средните предприятия в Словения са заемани от жени, сочат данни от 2012 г. на Държавния статистически институт.

Проучването показва, че има прогрес в съотношението между половете в стопанската администрация, ако бъде направено сравнение с 2010 г. Преди три години участието на жените в управлението на словенските предприятия е било с 5% по-ниско.

Забелязва се и увеличение на броя на жените, които са ангажирани в политиката, но статистиката сочи, те рядко достигат до самия връх. Аленка Братушек, която беше номинирана да състави ново правителство ще бъде първата жена премиер на Словения. В досегашното правителство на Янез Янша министърът на диаспората Людмила Новак, беше единствената жена.

Словенките получиха по-големи възможности за избор в парламента чак през 2011 г., когато за пръв път бяха въведени „женските” изборни квоти. Новите правила предполагат най-малко 35% кандидати от един пол в изборните листи.