Цветът на дрехите влияе на нашето настроение

1
Добави коментар
mwfbmwfbr
mwfbmwfbr

Възможно ли е цветът на дрехите да влияе на нашето настроение. Британски психолози споделят, че съществува емоционална сила –  ЦВЯТ  –  която засяга  душевното състояние.  Нарушението на цветовата хармония смесването на  боите или липсата на определена багра  разклаща везните на щастието, трудоспособността, успеха, вниманието, апетита… здравето дори.  Възстановяването на баланаса се свежда до добавянето или туширането на цвят – например с носенето на подходящо облекло.

Методите на лечение с цветове са известни от хилядоледия назад в Древния Изток. Колоротерапията  успешно се прилагала при различни здравословни проблеми. Емпиристите установили, че цветовете фактически позволяват да се контролира състоянието на всички органи и системи в човешкото тяло и „диктуват“  поведението на хората. Нашето предпочитание към  определена  краска  зависи от възрастта, въодушевлението, ентусиазма, от промените в характера ни. Цветовете на дъгата се възприемат от всеки по различному.

ЖЪЛТИЯТ ЦВЯТ  символизира слънцето. Позволява на  тялото и ума да бъдат гъвкави. Приписва му се свойството  да подобрява настроението и да активизира. Въздейства върху основните емоции – радост и щастие. Жълтата енергия „осигурява“ необходимите условия за работа на храносмилателната и мускулно-скелетната системи. Изчерпването на жълтата боя  би могло да доведе до провали във взаимоотношенията между колеги и приятели; до загуба на бизнес; до буксуване в кариерното развитие;  до отключване на завист, отмъстителност и коварство. За да избегнем всичките тези неудобства е достатъчно да наситим сетивата си със слъчевия  цвят.  Или – да се облечем  в сияйна  туника или блуза.

ОРАНЖЕВИЯТ ЦВЯТ влияе директно върху кръвоносните съдове, пикочно-половата система, червата и кожата. Прави ги гладки и в същото време по-стабилни. Основната  функция на оранжевата енергия е семейството (и следователно раждането и възпитаването на децата). Оранжевото символизира похотта, удоволствието и сексуалността. Недостигът  на тази багра  се проявява с  проблеми в семейството. Постепенно красиви и любящи хора стават тирани и досадници. А кожата напомня мръсен портокал. За да избегнем  подобни страдания, е необходимо да се „напълним“ с оранжев цвят. Една дреха – и ще възвърнем  баланса на любовта и хармонията. Оранжевото оцветяване подмладява, подобрява външния вид, прави един човек привлекателен.

ЧЕРВЕНИЯТ ЦВЯТ осигурява здраве, физическа сила, издръжливост, стабилност, увереност. Т.е всичко, което е необходимо за оцеляване в този свят. Влияе положително върху имунната система и „мобилизира“ нервната система. Започваме с най-главното – червените кръвни клетки (основният компонент на кръвта).  Хората с добре развита червена енергия са щастливи, занимават се със спорт, активни са. Ако тази „жажда за живот“ не се утолява, то тя преминава в агресия. С течение на времето човек става вечно недоволен от живота и се дразни по всякакъв повод. Това е придружено от различни болести и най-често засяга пикочно-половата система; налице са синузит, хронична умора. Насищането с червена боя  би възстановило здравето и самочувствието ни, нашата жизненост и способност да се концентрираме, а неминуемо и до скорошни успехи…

Жълтият, оранжевият и червеният цвят са топли цветове – енергията на тялото. Най-топъл е оранжево-червеният нюанс. Енергията на душата е зеленото.  Донякъде липсата на червено, оранжево и жълто  компенсира   ЗЕЛЕНИЯТ  ЦВЯТ.  Но не изцяло. Може да ги „полее“ като с елей, когато е нужно, но това не поправя нещата. Основната цел на зелената енергия е любовта – любов към определени хора, любов към хората като цяло, любов към родината, любов към Бога, любов към вселената. Въздейства върху основните емоции – вълнение и радост. Когато един човек спре да възприема света около себе си, из устата му струят обиди. Наранява всички, с които общува. Изчерпването  на зелената боя води  до усещане за камък в гърдите, до бронхит или до сърдечно-съдови заболявания. Възстановяването на доверието, на способността да изразяваме мислите си, на творческите ни умения и не на последно място – любовта и разбирателството с хората е възможно с насищането на сетивата ни със зелена багра. Или – да наметнем отгоре си зелени одежди.

Вербализирането на мислите и емоциите, подредбата на плавен и спокоен изказ е признак за доброто функциониране  на  синята енергия.  От т.нар. студени цветове  СИНИЯТ ЦВЯТ е този, който  гравира спокойство върху лицето. Дарява ни с  воля,  упоритост, решителност и вяра в себе си. Символизира знанието. Хората с добре развита синя енергия умеят добре да контролират както себе си, така и околните. Това са хора „аскети“, изпълнени с прозрения и идеи. Липсата на тази краска блокира комуникацията. Като че буца е заседнала в гърлото. Това може да предизвика раздразнение, гняв, дори сълзи. Неизказаните думи и мисли, както и несполуките на синия човек да наложи своите възгледи,  може да  доведе до депресия и агресивност. Отделно във физиологично отношение синята боя  е „отговорна“ за имунната система. Контролира растежа и образуването на имуноглобулините протеини, които неутрализират токсичните вещества и са включени в премахването на вируси и микроби. При нейната  недостатъчност организмът е податлив на инфекциозни заболявания – бронхит, астма, ларингит; отделно пък се появяват заболявания на опорно-двигателния апарат,  болки в кръста, ишиас, различни алергии. Синьото оцветяване възобновява  хармоничното функциониране на духа и тялото; облива с вълните на креативното щастие, мъдростта и порядъка.

ВИОЛЕТОВИЯТ ЦВЯТ дава мъдрост и разум, духовност и широко възприемане. Отговорен е за комуникацията с върховното съзнание, за  способността да генерира божествени и космически идеи, за  уникалността да бъде проводник към универсални знания, светлина и универсална любов. Основната цел на пурпурната енергия е интуицията , проницателността, разбиране на същността на нещата. Виолетовото действа успокояващо, укрепва вътрешното равновесие, активизира мисловния процес.

Само  ще споделя  значението на  БЕЛИЯ ЦВЯТ – баграта на невинността и  РОЗОВИЯ ЦВЯТ –  романтиката,  незрелостта.

Що се отнася до КАФЯВИЯ ЦВЯТ то той е сполучлива сплав от жълто, синьо и червено. Показва здрава връзка със земята и натюрела.

Като стана дума за съчетания възможно е комбинация от цветове като, разбира се, се внимава да не прелее цветовото излъчване. Чрез оттенъци студените бои биха се затоплили (например жълто-зелената е по-топла от синьо-зелената).  За да има хармония  при комбинация между жълто и синьо, жълтото трябва да е по-малко.  Зеленият се губи пред червения цвят. Осветлението  прави тъмните краски  по-интензивни, отколкото намиращите се в сянка светли краски…

Бъдете щастливи и целият свят ще бъде щастлив с вас!