Автосалон Женева Новите коли-мечти идват в лимитирани серии

2
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Както повечето модели на Lamborghini така и Veneno е
кръстен на легендарен бик, считан за най-бързия и най-яростен, раждал
се някога. В началото на XX век бикът убива титолованият бикоборец Хосе
Санчес Родригес.

© Reuters

Ferrari LaFerrari със сигурност беше най-привличащия журналистите експонат на салона в Женева

© Reuters

Почти цялото купе на „McLaren P1“ e изработено от въглеродни влакна и композитни материали

© Reuters

Във формата на Rolls-Royce Wraith има препратки към дизайна от 30-те години на XX век, но колата използва най-съвременни технологии

© Георги Пауновски

На всеки автосалон дебютират коли, за които мечтаят милиони, но които са по възможностите на малцина. Никога обаче не е имало бум на такива ограничени серии суперавтомобили, както тази година на отворилото врати във вторник изложение в Женева. Казано накратко, вече само парите не стигат, за да имате мечтаната кола, нужен е и късмет, вероятно и връзки. Три бройки за юбилея на LamborghiniЛогично, най-бутиковият модел на автосалона е и най-скъпият. Създадените за половинвековният юбилей на Lamborghini автомобили Veneno са точно три. Всеки с цена 3.5 млн. евро. Още преди моделът на дебютира в Женева, стана ясно, че квотата е изчерпена. Тримата богати късметлии получават автомобил с каросерия, изцяло изработена от въглеродни влакна, с тегло малко над 1000 килограма. Двигателят е познатият от Aventados 6.5-литров, V12 с мощност 750 конски сили. Скоростната кутия е седемстепенна, автоматична с двоен съединител. Veneno достига 100 км/ч 2.8 секунди след старта и спира ускорението си при 354 км/ч.

Скромността краси човека, но не и Ferrari Ferrari LaFerrari със сигурност е друг мечтан модел, представен в Женева, който ще се превърне в колекционерска рядкост. От него ще бъдат произведени едва 499 бройки с цена 1.3 млн. всяка. Името на колата шефът на Ferrari Лука ди Монтедземоло обясни без капчица скромност: „То напълно пасва на модел, който демонстрира превъзходството на Ferrari по отношение на иновациите, пътното поведение и погледа в бъдещето.“

LaFerrari използва позната от Формула 1 система KERS, като бензиновият дванадесетцилиндров двигател получава помощ от електромотор. Общата мощност е 963 конски сили, а максималният въртящ момент достига над 900 Нм. Новото Ferrari използва електрическия си двигател основно за подобряване на динамичните си характеристики. Той получава енергия от батерии, които се зареждат от преобразуване на отделената при спиране кинетична енергия в ток, както и от работата на бензиновия мотор, когато пълната му мощност не е необходима.  

Тандемът от двата двигателя осигурява ускорение до 100 км/ч за три секунди, а до 300 км/ч – за 15 секунди. Максималната скорост е над 350 км/ч, което прави модела най-бързото серийно Ferrari, правено някога. Амбициите на компанията са в бъдеще да използва технологията за намаляване на разхода на гориво, като дори се стигне до момента, при който в определени случаи ферарито се придвижва само на ток.

McLaren P1 си търси 375 купувачи Друг компания с богат опит във Формула 1 – McLaren, също пренася наученото в серийните автомобили. И тук серията е малка – 375 бройки, и тук говорим за хибрид. Общата мощност на бензиновия и електрическия мотор е 903 конски сили. За разлика от LaFerrari McLaren Р1 може да се придвижва само на ток в продължение на десетина километра. Това позволява поне на книжка емисиите въглероден диоксид да са впечатляващо ниско – 200 г/км, при 399 за ферарито. В същото време динамичните характеристики са почти същите – спринт до 100 км/ч за 3 секунди и максимална скорост 350 км/ч. Цената е малко над 1 млн. евро.

Най-достъпният Rolls-Royce е и най-мощният Добрата новина в Женева дойде за почитателите на Rolls-Royce, като на салона дебютира най-мощният и същевременно най-достъпен модел на легендарната марка. Купето Wraith има двигател с мощност 624 конски сили, гарантиращ достигане на 100 км/ч 4.4 секунди след старта. Автоматичната скоростна кутия на колата буквално предугажда действията на водача, като ползвайки данните от навигацията, превключва на най-подходящата предавка за съответния терен (изкачване, спускане и т.н.). В салона усещането е като в луксозна яхта. В цялото купе са разположени 1340 оптични влакна, осигуряващи дискретно осветление. Навигацията, телефонът и аудиосистемата могат да се управляват с глас , като ще се предлага и безплатно приложение за смартфони, позволяващо задачите за деня да се прехвърлят в колата. В Rolls-Royce не обичат да съобщават цени, но според слуховете Wraith ще струва не повече от 245 000 евро.