Любо с Бентлито се гласи за водач на листата на ДПС в София

4
Добави коментар
mignews
mignews

Ексшефът на „Озеленяване“ бе подсъдим за злоупотреби за 550 000 лв.

Скандалният бивш шеф на столичната общинска фирма „Озеленяване“ Любомир Ников е вероятният водач на листата на ДПС в София за предстоящите парламентарни избори. Любо с Бентлито, както е известен Ников, е постигнал договореност с ръководството на движението да бъде първи в списъка на кандидатите за депутати, съобщиха източници от софийската организация. Самият Ников се хвалел пред активисти, че ще бъде първият народен представител на ДПС от столицата. Той се е съгласил да поеме финансирането на предизборната кампания на движението.

Снимка:“Труд“

Любомир Ников е бивш шеф на столичното общинско предприятие „Озеленяване“. Той беше отстранен от поста от Бойко Борисов след разкрития за злоупотреби за над 550 000 лв.  Делото срещу Ников започна през 2006 г., когато от Столичната община прехвърли резултатите от своя проверка в прокуратурата. Тогава корупцията в кметството се громеше от кмета Борисов и неговия заместник по въпросите на сигурността Цветан Цветанов. На съвместна пресконференция  на ГДБОП и Цветанов бе обявено, че в „Озеленяване“ са открити нарушения за над 600 000 лева. Съобщенията за дейността му доведе до скандали при земеделците на Анастасия Мозер, тъй като Ников се оказа от тяхната квота в бордовете на общинските фирми. Разследването продължи още почти 2 г.,  а през 2008 г. прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу бившия шеф в общинската фирма. Съдът върна през юни 2008 г.  обвинителния акт в досъдебната фаза заради съществени процесуални нарушения.

Те бяха „отстранявани” дълго време – до юни 2010 г., когато градската прокуратура отново внася обвинителен акт срещу Ников. Този път той е обвинен за умишлена безстопанственост. Съдът обаче отново намира съществени нарушения на процесуалните правила и пак връща делото в досъдебна фаза. След 6 г. „разследване“ делото е прекратено.  През март 2012 г. в едно от многобройните си интервюта, Бойко Борисов се сеща за него и заявява: „Един, който като кмет го дадох на прокуратурата и мислех, че трябва да е в затвора вече, го видях да се вози с Бентли.“