Калоян Паргов: ГЕРБ обслужва „Топлофикация“ и „Софийска вода“

3
Добави коментар

/Поглед.инфо/ БСП-общинарите за пореден път „обстреляха“ кабинета в оставка, обвинявайки го, че през целия си мандат са работили само и единствено в интерес на определени корпоративни интереси. Повод за изказването на червените общинари е исканото ново увеличение на ВиК услугите в столицата с 14%. Ние сме против това увеличение. Крайно време е столична община да се вземе в ръце, защото досега тя работи в ущърб на гражданите и в съюз с престъпната концесия със „Софийска вода“, заяви по време на пресконференция в централата на БСП Калоян Паргов.

Колегата му Жельо Бойчев отчете, че в момента на територията на София има два тежки монопола – „Софийска вода“ и „Топлофикация“, и пряката отговорност е на кмета на София и управляващото мнозинство на ГЕРБ. Общинарите от партията на Станишев скочиха остро срещу готвения ценови скок и настояват кмета и председателя на общинския съвет да изпратят възражение в ДКЕВР. Бойчев изтъкна, че колегите им от ГЕРБ многократно са имали възможност да решат проблемите с концесията на „Софийска вода“, но не са го направили.

Многократно сме искали разваляне на концесията заради виновно неизпълнение на задълженията от другата страна, заяви Бойчев и подчерта, че водното дружество редовно не изпълнява инвестиционната си програма. Аз не знам с какви очи са го поискали това увеличение. Ние не знаем, защото тези документи не са публични и не се предоставят на СОС, уточни общинският съветник.

По думите му, не може, понеже концесионерът поискал да се вдигне цената, това да се случи непременно. Бойчев изтъкна, че през цялото управление ГЕРБ са обслужвали само корпоративните интереси на големите компании.

„От едната страна имаш тези увеличения, а от другата страна политиката за доходите на Симеон Дянков. Е, къде да са хората, ако не на улиците,“ диви се още той. Бойчев категорично заяви, че проблемите на гражданите не са приоритет за Столична община. Обяснението му за бездействието на столичната управа е, че „ или си изключително глупав, или обслужваш съответния корпоративен интерес.“ Под обстрел беше поставено и „другият монополист“ – „Топлофикация.“

Червените настояват ръководството на дружеството, начело със Стоян Цветанов, да бъде освободено от длъжност, но не и отговорност. Панайот Бончев поиска цялостна проверка на „Топлофикация“ и назначаване на нови шефове, тъй като старата управа е дошла след чисто политическо назначение, без обявяване на конкурс и без подбор на кадри. Един от аргументите за исканата оставка са последните високи сметки и неуместните обяснения с ниските температури.

„Откакто ГЕРБ управляват, тука настанаха някакви полярни студове“, възмути се Жельо Бойчев. Сред другите основни аргументи е несправянето с огромните задължения на дружеството. От БСП изтъкнаха, че през 2010 година тези задължения са били 376 милиона лева към Булгаргаз, а през 2013-та вече са 505 милиона лева. В залата за пресконференции на Позитано се появи и лидерът Станишев с огромен букет рози, подарявайки по едно цвете на всички журналистки по случай 8 март.

Източник: Кросс

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели