НЕВЕРОЯТНО! Хирурзи-виртуози сглобиха черепа на бебе!

3
Добави коментар
kib4eto
kib4eto

НЕВЕРОЯТНО! Хирурзи-виртуози сглобиха черепа на бебе!

В Пловдив френски хирурзи извършиха удивителни черепни операции и помогнаха на български деца

От близо 15 години хирурзи от Града под тепетата се учат от своите френски колеги, които извършват уникални операции за отстраняване на лицево-челюстни аномалии при деца. Пластичният хирург професор Филип Пелерен и детският неврохирург Патрик Делем от Университетска болница Лил, работят у нас на добра воля. Тези дни френските специалисти извършиха няколко операции на български деца в УМБАЛ „Свети Георги” – Пловдив, съобщава местният „Марица“, цитиран от БЛИЦ.

Както пояснява шефът на клиниката по неврохирургия доцент Христо Желязков, единият от пациентите е  10-месечно момченце с недобро затваряне на черепа. При него виртуозните хирурзи от Франция са извършили успешно пълна реконструкция на една част на главата, в продължение на цели 6 часа. Второто дете, на което са помогнали френските специалисти е 2-годишно момиченце с вродена лицева аномалия, описвана като „лъвско лице“. Поради недоброто затваряне на средните части на черепа, главата става доста несиметрична – по-широка долу, отколкото горе. Третият случай, е с 5-месечно бебе с неправилно затваряне на черепните шевове. Френските хирурзи и екипът от български специалисти, които се учат от тях, са били изправени пред истинско предизвикателство, тъй като малкият пациент е бил с множество рискове, поради недохранване и други аномалии, но всичко е завършило добре.

Френските специалисти работят на добра воля (сн. Марица)

Вчера е била извършена и операция на устна цепка, от ръководителя на Клиниката по краниофациална хирургия професор Юрий Анастасов, пише БЛИЦ. В Пловдив умелите ръце на хирурзите поправят грешките на природата и правят живота на децата нормален.

Боян Петракиев
бyтoн зa cпoдeлянe

Чудеса.нет препоръчва и: