On-line подписка за Рила

52
Добави коментар
zazabg
zazabg

Уважаеми приятели,

Благодарим Ви, че подкрепихте подписката за спиране на незаконното строителство в Рила. Над 170 000 души от България, Европа и целия свят (над 95 000 в онлайн варианта и над 70 000 на хартия) помогнаха за запазването на Рила. Нашата обща солидарност доведе до голям успех и Европа ни чу! Между 27 и 30.10.2008 г. в България пристигна четиричленна мисия на Комитета по петициите на Европейския парламент, за да изясни фактите, свързани с унищожаването на българската природа и бездействието на българските власти в разрез с европейското законодателство. Мисията беше организирана в резултат на над 10 петиции, изпратени от България в Европейския парламент, между които петицията за Рила.

Евродепутатите от Ирландия, Испания, Полша, България и секретарката на Комисията по петициите от Дания, които посетиха страната ни, посветиха цял ден от програмата си, за да пътуват до Боровец, Говедарци и Паничище, за да се запознаят на място с незаконните проекти „Супер Боровец”, „Искровете” и „Супер Паничище”. На 30 октомври в София се състоя пресконференция в сградата на Представителството на Европейската комисия в България, съпроводена от гражданско присъствие на над 400 души в обедно време. Испанският евродепутат Дейвид Хамърщайн облече пред събралите се хора тениска за Рила и възкликна: „Вие сте истинското гражданско общество на България!”

Неадекватната реакция на българските институции показа не само страх, угодничество и прикриване на фактите, но и че ако повярваме, че всичко зависи от нас и се обединим, МОЖЕМ да променим реалността, в която живеем. Смешна прозвуча препоръката на заместник-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев българските граждани вместо да пишат петиции до Европейския парламент, първо да се обръщат към българското министерство и там да подават петициите си. Невярно беше и твърдението му, че в МОСВ никой не знаел за подадените петиции, иначе щели да вземат отношение по тях…

Евродепутатите си тръгнаха от България силно ангажирани с проблемите в Рила и другите защитени територии и ще настояват за среща с комисаря по околната среда Ставрос Димас и спешно отваряне на наказателни процедури срещу България за неспазване на европейското законодателство в няколко „горещи” точки в страната ни.

Давай

До Комисията по петиции към Европейския парламент Министъра на околната среда и водите Комисията по околна среда и води към Народното събрание Община Сапарева баня Рила спорт АД

Настоявам незаконното строителство на пътища и лифт към Седемте Рилски езера в Национален парк Рила, защитени зони „Рила“ (BG0002055 и BG0000495) и проекто-защитена зона „Рила – буфер“ (BG0001188) да бъде незабавно спряно.

В изпълнение на закона и зачитайки обществените интереси, да се дадат гаранции за запазване целостта и непокътнатостта на планината от ски курорти и приватизиране на планината.

С уважение,