Овце, крави, коне и хора на едно място в ямболски блок

24
Добави коментар
gothicmanbg
gothicmanbg

Изкъртени панели, срутени стени, изпочупени стъкла, мръсотия и смрад.

Така 198 семейства от Ямбол живеят вече 20 години в блок №20 в ямболския квартал „Райна Княгиня“.

В „уникалното” съоръжение,  което е общинска собственост, живеят ромски семейства, пише до медиите кметът Георги Славов.

Токът отдавна е прекъснат, вода няма, а първите етажи на соцпанелната гордост са заети от крави, коне, кози и овце, които ромите отглеждат за препитания.

Притеснен от настъпващата пролет и възможността за появата на заболявания и епидемии, кметът е определил експертна комисия, която да извърши обстоен оглед на състоянието на блока.

Анализът е категоричен:

– липсват предпазни парапети по стълбищата и балконите;

– унищожени са дограмите и подовите настилки;

– частично са унищожени фасадни панели;

– липсват асансьорните врати, а всички асансьорни шахти са запълнени с отпадъци.

В писмо до президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев, министри, депутати и представители на медиите, кметът на Ямбол се обръща за помощ:

„Този блок е едно „уникално”, в най-негативния смисъл на думата, съоръжение в града, държавата, а вероятно и в целия Европейски съюз.

Органичните и битовите отпадъци край целия блок на площ от около 15 декара образуваха най-голямото нерегламентирано сметище на територията на общината.

По мое настояване то бе разчистено в началото на март тази година. Поради ограничения финансов ресурс на общината обаче и сложността на проблема, с това се изчерпат и възможностите ни за справяне с него.

Въпреки всички рискове от инциденти, заболявания и епидемии, сградата продължава да бъде обитавана от няколко хиляди роми с характерните за този етнос проблеми – липса на образование, ниска квалификация и конкурентноспособност на пазара на труда, висока безработица, здравословни проблеми, ниска здравна и семейна култура, водеща до раждането на деца, включително от 12-13-годишни момичета.

Имайки предвид тези обстоятелства, категоричното мнение на комисията е, че е невъзможно блокът да бъде обитаван при сегашните условия.

Мой дълг като кмет на град Ямбол е да търся решение на този болен въпрос, но това не може да стане без участието на държавата и гражданското общество. 

Обръщам се към вас с молба за съдействие за решаването на проблема, както и с изричната молба към медиите да отразят фактите по отношение на него, за да стане сериозността му достояние на обществеността“, завършва писмото си Георги Славов.