Днес+ :: Ден 28: Рехав протест във Варна (обновена 14:15)

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Ден 28: Рехав протест във Варна (обновена 14:15)

09.03.2013 11.24

Около 50 души са на протест в момента пред сградата на Община Варна. Все още не е ясно ще има ли шествие из улиците на гарада. Нов плакат е поставен в градинката до стълбите на Общината. На него е изобразен Борислав Гуцанов и са изписани следните редове в поетична форма: “Медузата плаката ни прибра, но морските ни гласове не можеш да ни прибереш”, “Борко, можеш да вземеш и този плакат”.

Протестиращите си говорят, че продажникът Иван Петров е на срещата в Габрово. Там се очаквало да бъде оповестено учредяването на партия за гражданско управление на България. Част от варненските протестиращи с говорител Станчо Тодоров коментираха, че ще създадат друга партийна структура, чиято регистрация всеки момент щяла да излезе в Софийски градски съд. Сред плакатите поставени до грамадата от камъни в памет на Пламен има и такъв.

Преди минута пред общината в посока центъра преминаха десетина рокери с моторите си, които вероятно ще поведат шествието, ако има такова.

11:45 часа. По малко от стотина потеглиха по бул. „Мария Луиза“ към Катедралата, след като за кратко хората блокираха кръстовището, пред Общината.  Скандират “Мафия”. Маршрутът на шествието е ЕНЕРГО-ПРО и ЖП гарата, където беше обявен протест срещу приватизацията на БДЖ. Учредителите на новата партийна структура не потеглиха с шествието и останаха пред Общината. 

12:10 часа. Около 50 протестиращи в момента са пред сградата на ЕНЕРГО-ПРО, те скандират “Вън ЕНЕРГО-ПРО“. Пред дружеството има кордон на жандармерията. В момента хората напускат едното платно на ул. „Девня“ и поемат по другото в посока ЖП гарата.

12:25 часа. Около 50 души, влязоха през входа на ЖП гарата и застанаха на пирона. Те скандират „Искаме си БДЖ“ и „НЕ на приватизацията на БДЖ“. 

Протестиращите седнаха на жп линията и продължават да скандират лозунги за не приватизиране на жп транспорта в България.

12:35 часа. Протестиращите смятат да забавят влака за Добрич с около 5 минути, който трябва да потегли в 12:40 часа. Началникът на влака Сталин Ованесян, се опита да склони хората да напуснат коловоза, но не успя да ги убеди.

12:55 часа. След разговори с полицаите протестиращите освободиха коловоза.

13:15 часа. Протестиращите в момента са до Пантеона и се придвижват към варненския зоокът. Призовават гражданите, които са излезли на разходка с децата си да се присъединят към тях.

13:30 часа. Протестиращите стигнаха до алеята под делфинариума. След като се събраха двете гупи станаха 50 души.

14:15 часа. Малко преди Спортна зала протестиращите се разпръснаха и се разбраха утре за 11 часа да се съберат пред сборния пункт.

Днес+