Изберете си мобилен инструктор, за да влезете бързо във форма

2
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Пролетта, както винаги, идва незабелязано. Навън все още е студено, но слънцето грее ярко и много скоро ще се наложи да сменим зимните палта с нещо по-леко, а не след дълго ще обуем и сандалите. Ако можеше толкова бързо да свалим и зимните килограми…

 Далновидните и целеустремените са наясно вече с тази дилема и ни водят с няколко обиколки, защото са избрали безотказен метод за възстановяване на добрата форма – мобилен съветник за тренировки или режим на хранене.

 По данни на Pew Internet & American Life Project, 19% от притежателите на смартфони в САЩ имат на телефона си поне едно мобилно приложение, свързано със здравословния начин на живот. Най-често това са програми за проследяване и отчитане на двигателната активност (38%), за контрол и напътствия при спазването на диета (31%) или за контрол на теглото (12%).

 А най-интересното е, че проведени изследвания от Медицинския научен център в Чикаго доказват: мобилните инструктори наистина работят и са изключително ефективни, защото помагат за постигането на двете главни цели: мотивация и самодисциплина.

 Повечето подобни приложения позволяват да се задават ясни и конкретни задачи, както и да се проследява изпълнението им. Много от тях се грижат да ни напомнят, че е време за поредната тренировка или пък да се изпие чашата вода от нужното за организма дневно количество. А някои поддържат и състезателния дух като позволяват да сравнявате резултатите си с постиженията на други потребители или ваши приятели.

 Освен това, най-добрите приложения в категорията „Здраве и фитнес” се разработват в тясно сътрудничество с водещи и доказали се специалисти. Много програми предлагат видеозаписи от майсторски класове на известни фитнес треньори, което прави заниманията значително по-ефективни и предотвратява грешки в изпълненията, водещи до снижаване на ефективността или пък до травми.

 Важно предимство е и, че програмите за мобилни устройства винаги са под ръка, което, лека полека, превръща спортуването и здравословният начин на живот в навик.

 Да видим какви полезни идеи в това отношение могат да предложат Google Play и Apple AppStore.

 In Shape Free

 Това приложение за iPhone е ориентирано предимно към дамите. Дизайнът е малко лекомислен, но подходът към поставените задачи е сериозен и най-важното – индивидуално ориентирен към нуждите на конкретния потребител. В добавка – лично участие на популярния британски диетолог Зоя Харкомб.

 Програмата съдържа препоръки за правилно хранене, съчетана с комплекси от упражнения и масажни техники. Всяко упражнение е илюстрирано с фото и видео материал и е представено в два варианта: класически и олекотен. Потребителите могат да съставят лични планове за отслабване с подробно ръководство за всеки ден.

 Endomondo

 Endomondo за iOS и Android е подходящо за бягане, колоездене и други спортове, чиито резултати се оценяват по показатели като измината дистанция, време и скорост на придвижване. Програмата проследява движението с GPS, фиксира маршрут и резултати и съобщава за всеки преодолян километър.

 В нея могат да се търсят нови маршрути в непознати местности, да се правят дистанционно състезания с приятели, както и да се открива компания за крос или каране на ролери. Към момента приложението вече има над 13 млн. потребители и е достъпно на английски, френски, немски, испански, италиански, датски и японски език.

Nike+ Fuelband

 Ако сте се амбицирали сериозно, струва си да инвестирате в един от най-модните спортни аксесоари – Nike FuelBand, а след това да го синхронизирате с приложението за iPhone. Високотехнологичната гривна Nike FuelBand проследява всяка физическа активност във времето и съответното изгаряне на калории като отчита коефициента на полезно натоварване за вашето тяло в зависимост от физическите му параметри.

 Можете да си зададете конкретни дневни цели и тогава FuelBand ще проследява колко енергия сте изразходили, както и да напомни, че е време да се пораздвижете чрез индикаторите си в червено, жълто или зелено, които се променят на светофарен принцип – зеленото свети, когато сте близо до целта. Това наистина мотивира!!

 Runkeeper

 При всички теоретично изброени и доказани ползи от бягането, това съвсем не е най-приятното занимание. Не всеки е способен да се накара да спазва упорито тренировъчната си програма. Но цифрите и графиките, отразяващи вашият прогрес при редовни занимания, ще ви направят със сигурност по-ангажирани. Популярното приложение Runkeeper за iOS и Android ще следи вашите кросове с GPS, а след това ще анализира напредъка и ще отчита рекорди.

 С него можете да участвате в състезания, да проследявате успехите на приятелите си и да търсите съмишленици за съвместни занимания.

Nike Training Club

 Nike Training Club за iOS и Android се позиционира като тренировъчна програма за жени. В него са достъпни над 100 тренировки, които помагат да се постигнат поставените цели – например стопяване на излишните килограми или укрепване на мускулатурата. Програмата включва подробни инструкции и аудио курс.

 Но най-ценното е, че в него можете да откриете специални упражнения от професионални спортисти или пък от треньори на знаменитости – като ексклузивният комплекс от упражнения от персоналния треньор на Риана, Ари Нунес, или пък професионални състезатели като Пола Радклиф и Хоуп Соло.

STB iDiet

 При разработването на това приложение за Android и iOS са взети предвид препоръките на едни от най-добрите диетолози. Първоначално програмата изисква да въведете възраст, ръст, тегло и ниво на физическа активност. На базата на тези данни, системата изчислява идеалното тегло и примерната денонощна норма за прием на калории, която трябва да се спазва, за да се постигне то. Освен това iDiet предлага примерно меню, което набавя подходящият набор от протеини, мазнини и въглехидрати.

 Оттам-нататък топката е във вашето поле, защото трябва да започнете да си водите дневник на храненето. Добри новини: не е толкова сложно, защото приложението съдържа списък на основни продукти и дори готови ястия. От вас се иска само да ги посочите, да маркирате примерния им грамаж и да се постараете да се контролирате, докато все още не сте превишили денонощната норма.

 Waterbalance

 Добре известно е, че водата има огромно значение за здравето на човека. Общоприетата норма е около 1,5 до 2 л прием на чиста вода за денонощие. Но, стастистически, хората масово приемат максимум около 0,6 л вода на ден. Освен безспорните здравословни ползи, увеличаването на ежедневното потребление на вода помага да се ускори обмяната на веществата, а оттам и да се свалят излишни килограми.

 Това приложение за Android и iOS е създадено специално, за да ви помага да следите колко вода пиете дневно и с колко това количество се отклонява от необходимото. Програмата редовно ще ви напомня да поддържате водния баланс на организма, докато не бъде постигнато нужното количество.