Перлата на дюните – Полумесецът в пустинята Гоби видяна 5063 коментари 3

7
Добави коментар
yApple

Жителите на китайския град Дунхуанг, разположен в самото сърце на пустинята Гоби, са истински късметлии.

Въпреки непоносимата жега и вездесъщия пясък, те имат възможността да гледат всеки ден един истински оазис, който по право може да се смята за едно от чудесата на света! Това е езерото Полумесец, получило романтичното си име заради необичайната си форма.

Водата в езерото е толкова прозрачна и чиста, че отдалеч то прилича на сапфир, изгубен сред безкрайните пясъчни простори. Китайското име на водоема е Юеякуан. Полумесецът е разположен само на 6 км. от гр. Дунхуанг, а край водите му е издигнат храм в традиционен местен стил. Туристическите компании са разработили редица маршрути за достъп до езерото, на които пътешествениците могат не само да се наслаждават на гледките, но и да закупят разнообразни сувенири още със самото си влизане в града.

За съжаление Полумесецът е на път да последва тъжната съдба на изчезващото Аралско море. Останало непокътнато през последните две хиляди години, езерото е започнало да се смалява от няколко десетилетия. Според измерванията от 1960 т. средната му дълбочина е била от 4 до 5 метра, 7.5 м. в най-дълбоката част. В началото на 90-те години Полумесецът е значително по-плитък – 0.9 м. средна дълбочина и 1.3 м. в най-дълбоката част.

През 2006 г. правителството е взело решението да възстанови езерото, създавайки редица забрани за местните жители. В района на природната забележителност е забранено да се извършват сондажи на почвата, копане на кладенци и селскостопански дейности. Броят на живеещите в района хора също е ограничен със закон. Властите се надяват, че по този начин ще запазят уникалното езеро, което влиза в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.