Душенето е форма на комуникация

2
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

„Много е вероятно нашите домашни любимци да използват подобни комуникационни стратегии пред очите ни всеки ден, но понеже ние не ги използваме, не можем да ги разпознаем като ‘комуникация'“, обяснява д-р Уесън

Учен откри, че душенето – често срещана форма на поведение при котки, кучета и други животни – служи и като вид комуникация при плъховете.

На всички ни е известно, че много животни активно душат въздуха, когато взаимодействат едно с друго, но в повечето случай това се определя просто като помирисване.

Ново проучване, проведено от д-р Дейниъл Л. Уесън от колежа по медицина в университета Кейс Уестърн Ризърв, показва че плъховете използват душенето като начин да демонстрират социална йерархия и за да предотвратят агресивно поведение.

Уесън базирал изследването си на факта, че подобно на хората гризачите имат сложна социална йерархия. Той открил, че когато два плъха се доближат един до друг, единия показва своята доминантна позиция с по-учестено душене. От своя страна, плъхът в подчинената роля е по-малко активен в това отношение. Оказало се, че ако подчиненият плъх не сигнализира по този начин своята позиция, доминантният е по-склонен да прояви агресия към него.

Според Уесън доминиращият плъх издава „сигнал за избягване на конфликта“, подобно на горила, която се бие по гърдите. Подчиненото животно пък използва свой метод за показване на статуса си – в случая на плъха, като души по-неактивно.

„Това поведение на душене може би отразява общ механизъм за комуникация между много видове животни и в различни социални контексти. Много е вероятно нашите домашни любимци да използват подобни комуникационни стратегии пред очите ни всеки ден, но понеже ние не ги използваме, не можем да ги разпознаем като ‘комуникация’“, обяснява Уесън. (Източник: Case Western Reserve University)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!