Какво сега е най-важно за България?

1
Добави коментар
yApple

Явор Джонев, председател на Надзорния съвет на Сирма Груп Холдинг АД

България се намира в повратен момент. Изправени сме пред няколко алтернативни пътя. Можем да започнем същинския преход към демокрация на участието, равнопоставеност, цивилизованост, просперитет за всички и устойчиво развитие – с помощта на европейските ни партньори. Можем да продължим да живеем заслепени в хватката на властови и икономически структури, чиито цели са облагодетелстване на малцина за сметка на мнозинството; или да допуснем водовъртежа на хаоса с фатални последствия и връщане назад във времето. Изборът е наш. Сега, в този момент, зависи от гражданската позиция и действия на всеки по кой път ще поемем.

Кризата е най-доброто време за промяна!

Ще се спра на два от основните въпроси за нашето бъдеще.

Първо, развитието на икономика с висока добавена стойност („икономика на знанието”) е ключов фактор за постигане на национален просперитет и устойчиво развитие. Второ, високото качество на образование, достъпно за всички, е най-важният фактор за развитие на икономика на знанието. Наложителни са целенасочени, интегрирани национални стратегии и политики за реформи за силно повишаване на качеството на образование и изграждане на икономика на знанието в България.

Образователната реформа трябва да бъде припозната като стратегически национален приоритет с консенсус на най-високо ниво и активно участие на всички заинтересовани страни – политически, държавни, бизнес, НПО, граждански, професионални и други. Целта е да определим и отговорим адекватно на културните, социални и икономически изисквания за успешно развитие на България през 21. в. В тази връзка трябва да бъдат учредени Национален съвет за образователна реформа и Национален съвет за икономика на знанието под патронажа на президента.

Предложените национални съвети не са формално работещите консултативни съвети към министерствата, а са стратегически-изпълнителни и стоят над тях – свързани направо към Министерски съвет, но до голяма степен независими от него и рапортуващи на Народното събрание. Те ще представляват центрове за диалог между всички заинтересовани страни и стратегическо управление. Основните задачи на съветите ще бъдат:

– да осъществят конструктивен диалог между всички заинтересовани страни и да постигнат консенсус за стратегически реформи;

– да определят обществените изисквания за реформа и индикаторите за измерване;

– да подготвят законодателни и регулаторни промени като търсят консенсус и координация с комисиите на Народното събрание;

– да разгледат основни алтернативни сценарии за бъдещето, да планират съответно и да наблюдават тяхното развитие;

– да определят системните модели и фактори за постигане на цялостен напредък – търсейки синергия между отделните политики;

– да определят стратегиите на високо ниво за осъществяване на реформите;

– да координират синхронизацията на стратегиите на различните организации и заинтересовани лица;

– да осигуряват прозрачност и гражданско наблюдение на процесите, включително публични отношения;

– да насочват и утвърждават плановете и ресурсите за осъществяване на стратегиите;

– да надзирават изпълнението на плановете и да препоръчват коригиращи действия;

– да изградят системи за активно управление, подобрение и адаптация на стратегиите в зависимост от постигнатите резултати, проблеми и промени в изискванията;

– да докладват на Народното събрание за развитието на реформите.

Съветите ще бъдат изпълнителни в смисъл, че ще осъществяват постоянна и целенасочена координация и надзор на изпълнението на стратегиите. Чрез участието на държавните институции ще имат контрол на високо ниво на изпълнението, а чрез участието на политическите партии и взаимодействие със съответните комисии в Народното събрание, ще имат и законодателно въздействие.

Разполагаме с достатъчно интелектуален капацитет, исторически опит и добронамерени партньори, които ще ни помогнат. Ето, сега имаме възможност да поемем по добър, макар и труден път. Да съберем енергия и воля за същинска промяна!

Да намерим нов смисъл в обществото си и ново бъдеще за децата си. Трябва да променим самите себе си и да погледнем напред.

Възможно е! Правили сме го преди. Моментът е назрял да го направим отново.