Идеи за бебешката стая

2
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

За родители бебетата са като кралски особи и като такива, те заслужават най-доброто – включително уютни покои. Как да подредите стаята за бебето и какво да включите в нея? Ето някои идеи за бебешките покои.

Цветове и теми за бебешката стая

От цветовете в стаята зависи и по-нататъшната декорация на бебешките покои. Заложете на цвят или тема, която да развиете и в бъдеще, когато детето поотрасне. Бъдете практични – не се нахвърляйте на идеята за бебешка стая като по филмите, а потърсете някои по-универсален вариант.

Най-срещани са цветове като розово и светлосиньо, но освен тях имате и куп други възможности – от нюансите на зеленото и жълтото, до цветове като тюркоазено, виолетово и люляково и вариации на червеното, оранжевото и кафявото. Комбинациите между отделните багри пък внасят разнообразие и са решение, когато не е ясен полът на бебето. Други предпочитат да оставят стаята бяла и да заложат на цветна декорация и на закачливи стикери.

Темите за бебешките покои също са доста разнообразни. За момчета подходяща е моряшка атмосфера – в кораба на капитана, на борда на пиратите, пътешествие из бурни морета. Други варианти са колите от формула 1, летящи чинии в космоса, супергерои. За момичетата възможни са покоите на принцесите, феи, магьосници, еднорози и други приказни същества. Универсални теми са животните от фермата, в дебрите на гората или джунглата, в прегръдките на деня и нощта.

Мебелите в бебешката стая
Не претрупвайте бебешката стая с излишни мебели – колкото по-семпло и изчистено, толкова по-добре. Най-важно е детското креватче, където бебето ще почива след изтощителни игри и разходки. Гледайте да е удобно, да няма луфт между стената на креватчето и матрака. Обърнете внимание на летвите от преградата – разстоянието между тях трябва да е по-малко от 6.5см, за да няма опасност детето да се заклещи.

Изберете функционално легло – такова, което има отделения, където да подреждате спалното бельо или част от бебешките дрешки. Освен това магазините вече предлагат варианти, при които креватчето може да се размести и да се превърне в легло, подходящо за по-големи деца.

Практично решение е в стаята да има скрин и по-малък гардероб, където да събирате дрехите на бебето. Ще са полезни и когато малчуганът поотрасне. Може да сложите също малка масичка и столче, където детето да си играе и майстори новите си шедьоври. Закачливо стоят и мебелите от плат като подвижни етажерки и шарени табуретки.

Да помислим и за майката. Изберете удобен, по-голям стол, където тя да се отпуска, когато кърми бебето или докато то спи. Най-предпочитани са люлеещите, но освен тях на пазара вече има и други модерни и комфортни предложения.

Заложете на точните акценти
В бебешката стая детето трябва да се чувства спокойно, но също – да му е интересно и забавно. Не се затрупвайте с излишни вещи, които да събират домашен прах и да отключват алергии. На някой рафт може да подредите гумени фигурки на симпатични животни, с които бебето да си „говори“. За момичетата са интересни и куклите от плат, а за момчетата – дървените колички и камиончета.

На тавана може да залепите светещи звездички, а към лампата да закачите с конец птички оригами. За пода изберете весел детски килим или съчетание от пътеки и постелки в различни форми и цветове. Стената украсете със снимки, ваши и на бебето – така то ще се научи да разпознава лицата на мама и татко. За да е по-интересно, харесайте цветни рамки и ги подредете вълнообразно или като мозайка.

Може да използвате същите рамки, но в тях да сложите поотделно шарени буквички, които да изписват името на бебето. Под и над тях украсете със закачливи стикери на пчелички, цветенца, мечета, колички и т.н.

Други идеи и съвети за бебешката стая

Организирайте бебешката стая на зони – за игра, за сън, за хапване.Не слагайте креватчето близо до прозореца, защото бебето може да се стресне от любопитните птички или да се дразни от по-ярката светлина.Стилът пачуърк е сред предпочитаните за декорация на детска стая, тъй като внася уют и колорит. Подходящ е за възглавници, покривки, завивки и мебели от плат.
Подредете играчки по някакъв признак – цвят, големина, семейство, за да привличат повече детския поглед.Разнообразете скучния скрин. Извадете чекмеджетата и поставете на тяхно място плетени панери с разноцветни калъфки. В тях може да държите детски играчки, бебешка козметика или други принадлежности.Не забравяйте да обезопасите кътчетата, които застрашават здравето на вашия малчуган.

26.02.2013/ Христина Спасова