Сотбис продава на търг „Деца на плажа” на Хоакин Сороя за 1.8 млн лири

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

По повод 150 години от рождението на големия испански художник Хоакин Сороя, потомците му продават на търг едно от знаковите платна на твореца – „Деца на плажа”, рисувано през 1916-та. Тържествата, свързани с годишнината на Сороя, ще бъдат във Валенсия, Аликанте и Кастельон. Търгът е предвиден за Лондон, където къщата Сотбис ще предложи картината с начална цена 1.8 млн лири. Очаква се сумата да надхвърли 3 млн лири. Картината е излагана е на големи изложби в Бордо, Мадрид, Валенсия, Ню Йорк. През 1963-та картината бе използвана за издаване на серия от пощенски марки по повод 100 години от рождението на художника
Годината 1916-та е знакова за Хоакин Сороя. Той участва в изложби по света и активно рисува. Картината „Деца на плажа” е била собственост на голям магнат, който я продава на една от внучките на Сороя. Така платното остава в семейството.
През последните години на търг бяха продадени няколко картини на Сороя на баснословни цени. През 2003-та платното „Време за баня” бе продадено за 6.3 млн долара.

Към статията няма коментари. Напишете първия.