Сателит е уловил звука от голямото земетресение в Япония

13
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Сателит е уловил звука от голямото земетресение в Япония 11.03.2013Публикувано в: Други науки

Сателитът GOCE на ESA е първия уред в орбита, който е успял да регистрира звук от сеизмичен феномен. Виж видео долу. Изображение: ESA

Сателитът GOCE на Европейската Космическа Агенция (ESA) е уловил звукови вълни от голямото земетресение с магнитуд 9, което удари Япония на 11 март 2011г. Сондата е първият уред в орбита, който е успял да регистрира звук от сеизмичен феномен.

Известно е, че земетресенията пораждат сеизмични вълни, които се разпространяват във вътрешността на планетата. Големи земетресения като това в Япония обаче карат повърхността на Земята да вибрира като барабан. Това от своя страна предизвиква колебания в атмосферата под формата на звукови вълни.

Големината на вълните зависи от височината, а на 200-300 километра над повърхността на планетата въздухът е изключително разреден. Само звук с много ниска честота – наречен инфразвук – успява да достигне до там. Неговият ефект се проявява в миниатюрни измествания, поради ускорението на въздушните частици, предаващи вълните.

GOCE е успял да детектира тези колебания, защото е пригоден да поддържа много стабилна орбита, компенсирайки за всички атмосферни влияния. Използвайки информацията от акселерометрите и двигателите на сондата, учените са открили ефекта от звука на земетресението през 2011г. 

Когато GOCE e преминал през звуковите вълни, акселорметрите отчели вертикалното изместване на заобиколната атмосфера по начин аналогичен на функционирането на сеизмометрите на повърхността на земята. Подобни на вълни вариации в плътността на въздуха също били наблюдавани.

Ето и клипче от ESA, което показва нагледно резултатите от изследването:

(Източник: European Space Agency)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!