Кога се правят изследванията за рак на дебелото черво?

3
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Тези изследвания се правят, за да се диа­гностицира ракът на дебелото черво в ра­нен стадий.

Много често в момента на установяването на болестта раковите клетки са се разраснали твърде много, за да се проведе успешно лечение. При ран­ното му диагностициране обаче лечение­то му е възможно в 90% от случаите. Чес­то ракът на дебелото черво се предше­ства от полипи, малки образувания по вътрешната стена на червата, които са доброкачествени, но могат да прогресират в злокачествени с течение на години­те. Лекарите смятат, че скрининговите тестове за ранно диагностициране на ра­ка и предтуморни изменения могат зна­чително да намалят смъртността.

Кой подлежи на преглед?

Скринингът се препоръчва на хора, спадащи към високорискови групи като такива с редки наследствени форми на рак на дебелото черво и хронични чревни заболявания като язвен колит и болест на Крон. Всеки, при който са установени и лекувани рак на дебелото черво или полипи, подлежи на тези изследвания за проследяване на състоянието.

Ако сте с изразена фамилна обремененост с рак на дебелото черво (повече от един засегнат роднина, заболял от рак под 45-годишна възраст), рискът при вас е голям и трябва да говорите с лекаря си да ви назначи скринингови тестове. Из­следванията се правят и в случай, че се появят симптоми като кървене от ректу­ма, черни или катранени изпражнения, промяна в навиците за дефекация за по­вече от шест седмици, болка или уплът­нение в корема, необяснима умора или загуба на тегло. Нека чувството на не­удобство от прегледа не ви спира да си направите изследванията навреме.

 

 Кои мазнини са „лоши”?