СтатияАвтомобили Лада – от къде идва името?

12
Добави коментар
irgnet
irgnet

Интересна информация за името на автомобила Лада
Едва ли има познавач на автомобилните марки, който не познава всеивзестните автомобили Лада. Преди години в нашата страна почти всеки втори автомобил беше Лада и така характерното лого Lada можеше да се види навсякъде – по магистрали, в междблоковите пространства, на село и в големите градове. Произвежданите в АвтоВАЗ руски автомобили Лада станаха символ на социализма и може да се каже, че всеки уважаващ себе си интелектуалец или трудещ се човек се стремеше да си ги закупи. Ладата се смяташе за чудесен и удобен семеен автомобил, който беше и символ на добрия живот (така, както ни го насаждаха от телевизия и печатни медии) по това време.

Интересното за този тип коли, е че първоначално те са се наричали Жигули. Разработени по лиценз на Фиат, те са предназначени за масовия потребител, който иска да ползва кола на достъпна цена, но и с добри характеристики. При въвеждането на автомобили Лада под названието Жигули обаче се правят твърде много асоциации със смущаващата дума „жиголо” (мъж, който обслужва сексуално жени срещу заплащане, сводник) и това кара производителите на автомобила да го преименуват експортния вариант на Лада. Въпреки, че първото име на автомобила носи названието на Жигульовските възвишения, намиращи се в близост до поречието на река Волга, то не се установява трайно и в последствие автомобила става популярен с името Лада. Лада е богинята на красотата и семейството, а и символ на красивото и модата. Така името на автомобили Лада претърпява интересна метаморфоза и от нецензурно и смущаващо, става символ, будещ асоциации с емблемата на завода ВАЗ – речна платноходка (ладия) и едновременно с това, за модерност и удобство.

От 1980-та година до днес Лада е предпочитана марка, на която може да се има доверие поради малкото дефекти, стабилност при управление и новата модерна визия на най-новите модификации на пазара.