Да пием или да не пием – това е въпросът? | Teenproblem.net

6
Добави коментар

Въпреки, че не е законно да се продава алкохол на лица под 18 години, повечето тийнейджъри имат достъп. Ето за това си зависи изцяло от вас дали ще пиете или не. В допълнение към опасността да станете зависими от алкохола, има и някои други негативи:

Наказанието е жестоко. Тийнейджърите, които консумират алкохол се излагат на риска да си създадат проблеми със закона (незаконно е, може да ви арестуват). Тийнейджърите, които пият са по-склонни към побоища и може да извършат престъпление, което по принцип не биха.

Хората, които пият редовно, обикновено имат проблеми в училище. Пиенето може да навреди на способността на ученикът да възприема и да получава добри оценки, както и да повлияе на спортните му изяви (въпросът с координацията).

Може да изглеждате наистина тъпо. Впечатлението е, че пиенето на алкохол е нещо готино, но промените в нервната система, които идват с алкохола могат да накарат хората да правят глупави неща и неща, които да ги изложат пред останалите като например да се оповръщат или да пикаят отгоре си. Пиенето също носи лош дъх, а и вярвайте ми, никой няма доброволно да си пожелае махмурлук.

Алкохолът застрашава здравето ви. Тийнейджърите, които пият са сексуално по-активни и се впускат в небезопасен секс. Последвалите бременности и сексуално пренасяни болести могат да променят – или дори да приключат – нечий живот. Рискът да се нараните, понякога дори фатално, е по-голям когато сте под алкохолно влияние. Половината от смъртните случаи, следствие на удавяне сред тийнейджърите са свързани с алкохол. Употребата му значително повишава шанса тийнейджър да попадне в автомобилна катастрофа, убиийство или самоубийство.

Тийнейджърите, които консумират алкохол имат склонност към напълняване или здравни проблеми. Статистиките показват, които пият значително на възраст 13 години, имат повече шансове да са с наднормено тегло или да имат високо кръвно до 24 годишна възраст. Хората, които продължават да пият стабилно след като порастнат, рискуват да увредят органите си като черен дроб, сърце и мозък..

Как да избегнем пиенето?

Ако всичките вие приятели пият, но вие не искате, може да ви е малко трудно да кажете „не, благодаря”. Никой не иска да бъде отхвърлен или да изпадне от компанията. Различните стратегии за отказване да се пие работят различно за различните хора. На някои им е лесно да откажат, без да дават обяснения, други мислят че ако изложат причините си, ще е по-добре („не си падам по алкохола”, „имам мач утре” или „чичо ми почина от пиене”, например).

Ако да кажете не на алкохола ще ви накара да се чувствате неудобно пред хората, които познавате, обвинете родителите си или друг възрастен за отказа си. Да кажете „Родителите ми скоро ще дойдат да ме вземат”, „Вече си имах сериозни проблеми за пиенето, не искам пак” или „Треньорът ми ще ме е убие” може да направи отказа ви по-лесен.

Ако отивате на купон и знаете, че там ще има алкохол, планирайте стратегията си предварително. Вие и ваш приятел може да си измислите сигнал, кога е време да си тръгвате, например. Освен това може да си измислите да правите и нещо друго, освен да киснете в мазето цяла вечер, смучейки бира. Планирайте си кино, разходка в мола, концерт или някакво спортно събитие. Може също да организирате приятелите си за един волейбол, боулинг или софтбол – всяка дейност, която изисква движение.

Момчетата и момичетата с по-високо самочувствие са по-малко склонни да станат алкохолици.

Къде да получим помощ?

Ако смятате, че имате проблем с пиенето, потърсете помощ възможно най-скоро. Най-добрият подход е да поговорите с възрастен, на който имате доверие. Ако не можете да говорите с родителите си, поговорете с лекаря си, училищният педагог, леля, чичо, роднина. Може да е наистина трудно да се говори с възрастните за тези проблеми, но един човек, който ви подкрепя и е способен да ви помогне, може да ви пренасочи към съветник по проблемите с алкохола и наркотиците, за евентуално лечение.

В някои страни това лечение е напълно конфиденциално. След като се оцени проблемът на тийнейджъра, съветникът може да препоръча кратък престой в клиника или друг вид лечение. Тези центрове помагат на човек да преодолее психическата и физическа зависимост от алкохола.

Ами ако някой мой познат има проблем с алкохола?

В много семейства родителите или друг член може да прекаляват с пиенето. Това може да накара един тийнейджър да се страхува, депресира или дори разгневи. Много хора не могат да контролират пиенето си без помощ. Това не означава, че те ви обичат по-малко или че не им пука за вас. Алкохолизмът е болет, която трябва да бъде лекувана както всяко друго заболяване.

Хората, с алкохолни проблеми не могат да спрат да пият, докато не са готови да признаят, че имат проблем и се нуждаят от помощ. Това кара членовете на техните семейства и хората, които ги обичат да се чувстват безпомощни. Добрата новина, обаче, е че има много места, към които може да се обърнете за помощ: възрастни, като училищния педагог, например, или роднина, по-възрастен брат/сестра ще разберат какво преживявате. Освен това, съществуват и професионални организации.

Ако имате приятел, чието пиене ви притеснява, уверете се че той/тя са в безопасност. Не им позволявайте да пият и да шофират, например. Ако можете, опитайте се да предпазите приятеля си от опасност, като например ако тръгне да се прибира посред нощ сам/а или пък се хвърли в някой бой. Не се качвайте в кола с пиян шофьор дори и това да е единствения ви шанс да ви закарат до вкъщи. Помолете трезвен възрастен да шофира или се обадете на такси.

Всеки сам взима решението си дали и колко да пие – дори и възрастните. Възможно е един купон да ви се стори дори по-приятен, когато сте трезвени. И когато нервната ви система работи както трябва, вие ще си спомняте всичко!