Ева Мендес и Кайли Миноуг в необикновения “Холи Мотърс”

4
Добави коментар
chuime
chuime

„Холи Мотърс“ – френско-германска фентъзи драма от 2012 година, с режисьор Лео Каракс, е един от акцентите на 17-я София Филм Фест. Това е първият филм на Каракс от 1999 година насам и можете да го видите на 14 март, в Зала 1 на НДК.

Със сигурност ще грабне вниманието ви фактът, че в продукцията участват, внимание – Кайли Миноуг и Ева Мендес!

Филмът започва с герой, известен като “Le Dormeur”. Събуждайки се една сутрин, той някакси открива и отваря тайна врата в апартамента си, и изведнъж попада в препълнено кино, където публиката гледа класиката на Видор „Тълпата“, докато в същото време едно дете и едно огромно куче се разхождат между редовете.

Междувременно, мъж, наречен Оскар, пътува към офиса с бяла лимузина, шофирана от приятелката му и бизнес-партньорка Селин. Работата на Оскар е да се въплъщава в редица странни и сложни сценарии, с помощта на доста грим, костюми и реквизит.

В един от тях, актьорът изпълнява сцена, в която прави секс с актриса на сцената, докато режисьорът снима.

В друга сцена Оскар е Merde – герой, който първо се появи във филма Tokyo!. Merde се влюбва в красивия фотомодел Кей М. /Ева Мендес/, която отвлича по време на снимки от едно гробище.

Именно противоречивата новела Merde (в превод от френски – лайно), с участието на любимия актьор на Каракс – Дени Лаван, е причина за създаването на Holy Motors.

В „Холи Мотърс” Лаван се превъплъщава, освен в много си други образи, и в просякиня, умиращ възрастен мъж, сериен убиец и в отблъскващ мутант, който носи на ръце красив супермодел из канализацията на града.

„Новият ми филм се появи вследствие на неспособността ми да се занимавам с няколко проекта наведнъж, като всичките бяха на чужд език и в различна страна – обяснява режисьорът. – И с всичките се натъкнах на едни и същи трудности – кастинг и финансиране. Беше ми омръзнало да не мога да снимам и затова използвах Merde за вдъхновение.”

Каракс се заел да заснеме подобен на късометражната новела филм – във Франция, с малък бюджет, набързо и непременно с определен актьор. Резултатът е нещо наистина уникално – разтърсващо, забавно, провокативно и странно пътуване в душата на една чудата личност, която се клатушка по парижките улици и излъчва комизъм, тайнственост, романтика, загадъчност и мелодрама.

„Холи Мотърс“ е обяснение в любов към Града на светлините и към блещукащите прожектори на киномагията, въплътено в един от най-оригиналните и дяволити герои, появявали се на големия екран.

Кайли Миноуг, която играе бивша тръпка на един от героите, изиграни от Лаван, споделя, че е била „леко ужасена” от идеята да се включи в проект, който е напълно противоположен на първоначалните й актьорски изяви в австралийския сериал „Съседи”

“В крайна сметка, беше изключително приятно преживяване,” споделя Миноуг.

“Забраних на целия ми екип да идва с мен по време на снимките,” добави тя. “Успях да съблека от себе си всичко, свързано с образа на Кайли Миноуг. Исках да се върна в началото, да бъда колкото се може по-обикновена, да се превърна в бяло платно, на което Лео да може да нарисува образа ми”, допълна поп звездата.

“Холи Мотърс“ е носител на доста отличия: от Кан ’12 – Награда на младежта и номинация за „Златна палма”; Чикаго ’12 – Най-добър международен филм, актьор (Дени Лаван) и оператор; Ситджес ’12 – Най-добър режисьор, филм и наградата на критиката „Хосе Луис Гуарнер”; Асоциация на лосанджелиските критици ’12 – Най-добър чуждестранен филм, актьор (Дени Лаван).

Билети за „Холи Мотърс“ може да купите тук.

Всичко за София Филм Фест можете да следите ТУК и ТУК.