БНБ: Калин Христов излиза в неплатен отпуск, докато е министър | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

БНБ: Калин Христов излиза в неплатен отпуск, докато е министър
Новият министър на финансите замразява дейността си в централната банка

12 Март 2013 16:27
0

принтирай

|

текст

Поради поканата от президента на Република България до Калин Христов да участва в служебното правителство като министър на финансите и за да бъдат спазени законовите изисквания на ЗБНБ, Калин Христов ще ползва неплатен отпуск, съобщават от БНБ.

Той ще преустанови изцяло изпълнението на задълженията си като подуправител и ръководител на управление „Емисионно“ през този период. На основание на чл. 19, ал. 4 от Закона за БНБ УС на БНБ определи подуправителя Димитър Костов за изпълняващ правомощията му в негово отсъствие. Оперативната дейност на управление „Емисионно“ ще бъде ръководена от главния директор на управлението Ивайло Николов.

Докато е министър на финансите в служебното правителство, Калин Христов няма да участва в дейността и няма да получава възнаграждение като член на съвета на директорите на „Печатница на БНБ“ АД и „Дружество за касови услуги“ АД, където е бил избран във връзка с участието на БНБ в тези дружества.

Калин Христов е роден в Плевен, има диплома по икономика от УНСС. Той завършва университета с дипломна работа на тема „Търсене на пари“, след което е асистент в катедрите „Икономикс“ и „Финанси“ в УНСС. Започва кариерата си в централната банка като експерт в отдел „Паричен и финансов анализ“ и дирекция „Изследвания и прогнози“.

От 2003 г. Христов е съветник на управителя на БНБ. Преди това е работил в дирекция „Икономически изследвания и прогнози“ на централната банка. От 2005 г. представлява БНБ в различни комитети на Европейската централна банка. През август 2009 г. парламентът подкрепи кандидатурата на Калин Христов за подуправител на БНБ. Христов е с шестгодишен мандат, който започна да тече официално от 23 октомври 2009 г., като той поема ръководството на управление „Емисионно“.

 

източник: БГНЕС

Тагове: Калин Христов БНБ финансов министър служебен кабинет