Данък „лихва“ катастрофира

1
Добави коментар
mignews
mignews

Постъпленията за януари са едва 8,6 млн. лв.

Постъпленията от данък “лихва” в хазната през първия месец от събирането му – януари, са 8,6 млн. лв., съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). Ако събираемостта на налога продължи със същия темп, до края на годината в хазната ще влязат малко над 100 млн. лв. Сумата не е малка, но е под очакваните от финансовото министерство 120 – 130 млн. лв.

В същото време данните на БНБ сочат, че през м.г. банките у нас са изплатили лихви по депозити на граждани в размер на около 1,4 млрд. лв. Ако всички те подлежаха на облагане, в хазната за т.г. трябваше да влязат поне 140 – 150 млн. лв. Според последния вариант на текстовете в закона обаче налогът върху лихвите остана само за срочните депозити и отпадна за безсрочните спестявания, детските влогове и разплащателните сметки.

От данъчната агенция вчера напомниха, че доходът от лихви по депозитите не трябва да се декларира в годишната данъчна декларация нито тази година, нито занапред. Това се отнася и за гражданите, които декларират доходи на друго основание. Законът не изисква гражданите да плащат този данък, защото е задължение на банката да го изчисли, удържи и внесе в НАП.