НАСА: На Марс категорично е имало живот

1
Добави коментар
Fenris
Fenris

Изглежда учените се приближават до окончателния отговор на въпроса, който вълнува много земни жители: има ли живот на Марс? Химическият анализ на образци от повърхността, събрани от марсохода Curiosity показва, че преди няколко милиона години на Червената планета са съществували условия за живот, съобщава сайтът на американската космическа агенция НАСА.

„Основният въпрос в мисията на Curiosity се заключава в установяването на това може ли Марс да е бил пригоден за живот. Сега ние можем да отговорим с пълна увереност „да”, казва научният ръководител на марсианската програма на НАСА Майкъл Маер.  Като доказателства той посочва фактът, че марсоходът е открил следи от азот, водород и въглерод, както и други необходими за съществуването на живота елементи. Целият коментар на това наистина значимо за човечеството заключение на учените може да се види на сайта на НАСА тук.

Съобщава се още, че Curiosity е намерил в почвата на Марс голямо количество глинести минерали, и по конкретно – оливин, които се образуват само при взаимодействието с прясна вода. В близко време апаратът ще проведе ново сондиране на повърхността на планетата, за да получи допълнителни доказателства за това, кога  е било възможно там да е съществувал живот.

Curiosity стартира това проучване в началото на февруари, използвайки специална сонда на своята ръка-манипулатор. Операцията започна в кратера Гейл на така наречената плоча на Джон Клайн, където както смятаха учените, е голяма вероятността да бъдат открити следи от живот. Преди седмица НАСА съобщи, че апаратът е успял да вземе проба от повърхността.

Марсоходът пристигна на Червената планета на 6 август 2012 г. Очаква се неговата мисия да продължи около две години. Реализацията на марсианската програма струва на американската космическа агенция 2,5 милиарда долара.

Б.р.: Научното потвърждение, че на Марс е съществувал живот, макар и преди много години, подсказва, че животът в Космоса съвсем не е уникално явление. Някои си мислят, че Земята е център на Вселената така както в средновековието са смятали, че планетата ни е плоска и са обвинявали всички в ерес, ако са твърдели друго. Очевидно Вселената гъмжи от живот във всякакви форми. Въпрос на време е (според нас недалечно), когато ще си стиснем ръцете официално с чужд разум.

(Visited 44 times, 1 visits today)