Подходящи условия за отглеждането на декоративен заек

1
Добави коментар

Разхождайки се из улиците на по-големите градове в България можете да срещнете десетки магазини за домашни любимци, от чиито витрини надничат малки сладки пухкави създания, които си търсят осиновители. Ако сте от тези хора, най-вероятно ще Ви се наложи да проучите въпроса какви са подходящите условия за отглеждането на дадената животинка.

Ако вече сте направили своя избор за питомец и това е декоративният заек, то тази статия е точно за Вас. Тук ще научите какво трябва да осигурите на своя ушатко, за да се чувства той добре.

Като за начало трябва да прецените дали Вашето семейство или Вие самите сте готови да направите тази крачка. Отглеждането на мини зайче не е съвсем лесна задача. То изисква някои специфични грижи. Освен това преди да вземете зайчето вкъщи, трябва да се уверите, че нямате алергия към косматковци. Ако до тук всичко е наред, то следвайте следващите стъпки.

Клетка

Клетката е от голяма необходимост при отглеждането на мини заек, особено докато е все още бебе. Бихте могли да се сдобиете и с аквариум за декоративния Ви заек, но трябва да знаете, че той не е особено удобен за почистване, налага се да измислите начин за покриването му, тъй като ушатковците обичат да прескачат всякакви прегради, а и когато порасне зайчето има опасност да се счупи. Хубаво е да вземете по възможност по-голям дом на мини питомеца. Дори и в началото да Ви изглежда прекалено голям за толкова малко животинче, не забравяйте, че само след няколко месеца той ще порасне. Вземете ли малка клетка, в последствие ще Ви се наложи да закупите друга. Съобразете се и с това къде във Вашия дом ще има подходящо място за тази клетка. В по-големите магазини можете да откриете всякакви причудливи клетки – например има някои на два или три етажа, с проектирано място за укритие и тоалетна. Те изглеждат наистина добре, но за съжаление не са по джоба на всеки. Дори и да вземете най-обикновена клетка, Вашето декоративно зайче няма да Ви се разсърди. Просто ще го пускате по-често на разходки, за да може да се разтъпква.

Поилка

Поилката е един от основните и задължителни аксесоари на всяка клетка или аквариум. Уверете се, че е добре закрепена. Хубаво е да вземете средно голяма поилка, а ако нямате възможност през деня да сте до заека, тъй като сте ангажирани, то вземете по-голям размер. Декоративният заек се нуждае средно от 120 мл вода на ден. Хубаво е да сменяте водата всеки ден, защото иначе се развиват вредни микроорганизми, които могат да навредят на любимеца Ви.

Паничка за храна

Това е другият задължителен атрибут на всеки заешки дом. Можете да вземете порцеланова или по-тежко стъклена паничка, за да не може зайчето да си разсипе яденето. Ако се спрете на пластмасов вариант, то много ще сгрешите. Освен, че гранулираната храна ще е винаги разсипана по пода, ще е и стабилно надъвкана. Има вероятност зайчето да глътне част от пластмасата и да нарини коремчето си.

Постеля за клетката

Някои хора слагат вестници, но вие не го правете. Има голяма възможност докато декоративния заек гризе вестника, да се натрови. За това слагайте само талаш. Но нека да е закупен само от зоомагазини – там той е обезпаразитен. Ако не послушате този съвет като нищо може да докарате на питомеца си бълхи или дори гъбички. Един друг съвет, насочен към качеството на постелята. Той е купувайте само българския, защото е с по-големи трици. Вносният е много прахообразен и освен, че не попива, ушаткото започва да киха от него, като по този начин бихте могли да му предизвикате алергия. Има и гранулирана постеля. Малко по-скъпа е, но е с доста високо качество, така че ако можете да си я позволите, я пробвайте.

Температура

Зайците могат да бъдат отглеждани както при – 20 градуса, така и при по-високи положителни температури. Оптималната температура за отглеждането на декоративен заек е +20 градуса, колкото е и в повечето стаи в дома Ви. Много е важно през летните горещини да не го извеждате на слънчева тераса, тъй като може да получи топлинен удар. Също така не го дръжте и зимно време на студено. Вярно е, че могат да бъдат отглеждани и при ниски температури, но все пак този вид зайци са по-глезени и вероятно тези условия няма да му понесат.

Успех с отглеждането на декоративния заек!

Статии, които могат да Ви бъдат от полза: