Желе от дюли

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Желе от дюли

от готварската книга на Гергана Коджабашийска

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

5 – 7 средно големи дюли
2-3 кг захар
1 ч.л. с връх лимонтозу
вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Дюлите се нарязват на дребно заедно с вътрешността и семките и се поставят в подходящ съд. Поливат се с вода, която трябва да бъде някъде 2 – 3 пръста над дюлите. Съдът с дюлите и водата се поставя на котлона и се оставя да ври, докато дюлите омекнат и се сварят хубаво. След това се прецеждат добре през гевгир и тензух. Количеството на получената течност се измерва чрез подходяща кана. На литър течност се поставя по 1кг захар. След като се добави захарта се поставя на котлона да ври, докато течността се сгъсти и стане на желе. Желето е готово, когато поставяйки го в чиния и прокарвайки пръст през него, двете разделени части желе не се събират и оставят пътечка. След като желето е готово, свалете от котлона, добавете 1 ч.л. лимонтозу. Разбъркайте добре. След това напълнете в бурканчета, затворете ги добре. Поставете бурканчетата в подходящ съд и след това го напълнете с вода. Сложете на котлона съда с бурканчетата желе, оставете да ври 5-10 мин. Изкарайте внимателно бурканчетата и поставете с капачките надолу за няколко часа или денонощие.

Продукти:
дюли, захар, лимонтозу, вода

Добави към любими рецепти
Разпечатай

Последни статии

Една порция зеленолистни зеленчуци дневно предпазва от деменция, показва ново изследване на учени от Чикаго.
още »

Смята се, че суровите зеленчуците са изключително полезни и затова не трябва да бъдат готвени. Но последно изследване показва, че някои зеленчуци все пак трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени.
още »

Намаляването на консумираното месо може да се окаже ключ към дълъг живот. Хранителният режим, богат предимно на плодове и зеленчуци, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.
още »