Имаме избор на нов папа – Франциск I

1
Добави коментар
rado5912
rado5912

Кардинал Хорхе Марио Берголио е новият папа.

Той е избрал за свое папско име Франциск I.

Хорхе Марио Берголио е роден на 17 декември 1936 г. и е на 76 години. Берголио е архиепископ на Буенос Айрес, където е роден, от 1998 г.

В първото си обръщение пред хората на площад „Свети Петър“ той благодари на досегашния папа Бенедикт за работата му за църквата.

По-рано бял дим излезе от комина на Сикстинската капела във Ватикана, за да означи, че 115-те кардинали са избрали нов глава на Римокатолическата църква.

Десетки хиляди хора се събраха на площад „Свети Петър“ в Рим, за да приветстват новия папа.

Наследникът на Бенедикт XVI беше избран още на втория ден от Конклава, който започна в късния следобед вчера (фотогалерия от конклава).

Кардиналите бяха заключени зад стените на Ватикана и откъснати от външния свят от вчера в прекрасната ренесансова капела, без никакви записващи устройства.

Решението беше взето след пет гласувания – по-дълго, отколкото решението за Бенедикт ХVІ, наследил покойния папа Йоан Павел ІІ през 2005 г. Тогава той беше избран само с четири гласувания.

Осемгодишният понтификат на Бенедикт ХVІ беше съпътстван от скандали и новият папа ще трябва да се изправи незабавно пред редица предизвикателства – да затвърди своята власт във Ватикана и да опита да върне в лоното католиците, които бяха отблъснати от църквата заради скандалите.

Очаквайте още подробности!

Източник: Вести

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели