Франциск І e новият папа

1
Добави коментар
mignews
mignews

Само след два дни конклав 115-те кардинали избраха новия глава на Римокатолическата църква – аржентинецът Хорхе Марио Берголио, който ще приеме името Франциск І. Неговият избор бе възвестен, след като от комина на покрива на Сикстинската капела се издигна бял пушек, а след това забиха камбани от базиликата „Св. Петър“.

Бялият дим, който първи възвести избора на новия папа, се издигна от комина на Сикстинската капела около 20.16 часа българско време. След няколко мига на несигурност събралата се тълпа бурно приветства белия пушек, чийто цвят не се различаваше ясно отначало.  Малко по-късно обаче прозвуча звън на камбани от базиликата „Св. Петър“ като в празнични дни, което потвърди, че има избран папа.

Въпреки дъжда хиляди вярващи се стекоха на площад „Свети Петър”, ликуваха и  скандираха „Вива ил папа“ („Да живее папата“).  Малко след 21:00 часа българско време името на новия папа бе съобщено от протодяконът, френския кардинал Жан-Луи Торан от балкона на базиликата „Свети Петър“. „За нов папа е избран аржентинският кардинал Хорхе Мария Берголио, архиепископ на Буенос Айрес, чието папско име ще е Франциск Първи“, обяви той.

Минути по-късно папа Франциск Първи отправи от балкона на „Св. Петър“ първото си обръщение и благословия към града и света и всички мъже и жени с добра воля.  „Изглежда, че кардиналите дойдоха да ме търсят на края на света“, заяви папа Франциск I в първите си думи от балкона на базиликата Свети Петър. Папа призова вярващите да се молят за неговия предшественик Бенедикт XVI. Той  прикани събралите се католици на площада да „поемат по пътя на братството и любовта“ и на „евангелизацията“ и поиска от събралите се на площада да запазят минута мълчание: „Молете се за мен и ми дайте благословията си“, поиска новият папа.115-те кардинали започнаха конклава във вторник в 17.30 ч., но при първия вот същия ден не успяха да изберат наследник на Бенедикт XVI. Тази сутрин отново черен дим се издигна от комина на Сикстинската капела във Ватикана, което означаваше, че няма избран папа.

Димът от комина се създава чрез изгарянето на бюлетините и изпращането на димен сигнал в две печки, поставени специално в един от ъглите на Сикстинската капела. Историческият избор след внезапното оттегляне на Бенедикт миналия месец беше следено на живо от телевизиите в цял свят, както и чрез социалните мрежи и смартфон приложения. Това е първият конклав отразяван в Туитър.

Марио Берголио не бе сред тримата посочени по-рано за фаворити – бразилецът Одило Шерер, канадецът Марк Уене и италианецът Анджело Скола.  При предишния избор Хорхе Марио Берголио е бил втори след Бенедикт XVI.  Херхе Марио Берголио е 266-тият папа в историята на Римокатолическата църква и ще замени Бенедикт XVI като лидер на 1,2 милиарда католици по света.   Папата е роден на 17 декември 1936 година в Буенос Айрес, Аржентина. Той е първият папа от двете Америки и първият йезуит, станал папа. Си Ен Ен посочва, че за първи път папата ще се казва Франциск.