Торта с маскарпоне и Нутела

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Торта с маскарпоне и Нутела

от готварската книга на umit ebazer

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

За блата:
5 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша брашно
5 с.л. разтопено масло
3 с.л. какао

За крема, пълнежа и напояване на блатовете:
500 гр (1 опаковка) Маскарпоне
200 мл млечна неподсладена сметана за разбиване
4 с.л. захар
4-5 с.л. Нутела
½ чаена чаша силно кафе

За украсата:
200 мл млечна неподсладена сметана за разбиване
1 с.л. захар
около 100 грама сурови лешници

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Белтъците, заедно с лъжица от захарта се разбиват на твърд сняг. Жълтъците се разбиват с миксер, заено с останалата захар до побеляване. Брашното се пресява с какаото и се прибавя лъжица по лъжица към жълтъчната смес и се разбърква до хомогенизиране с шпатула. Добавя се маслото и се разбърква. На два пъти към жълтъчната смес се добавят белтъците и полека се разбъркват. Сместа се изсипва във форма за торта, застлана с хартия за печене и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 минути. Проверява се с клечка за зъби, която трябва да излезе суха. Блатът се оставя да изстине, освобождава се от формата и се разрязва на три части.

Кремът се приготвя като маскарпонето заедно с 3 с.л. захар се разбива с миксер на пухкав крем. Добре охладената сметана се разбива заедно с 1 с.л захар на твърда пяна. Сметаната се прибавя към маскарпонето и се разбърква с шпатула.

Следва сглобяване на тортата: Първата част от блата се полива равномерно с 1/3 от кафето и отгоре се намазва с 1/3 от крема. Поставя се вторият блат, напръсква се с 1/3-та от кафето и се намазва с предварително леко загрятата в микровълнова или на водна баня (за да се размаже по-лесно) Нутела. Отгоре се разпределя 1/3 от крема и се покрива с последния блат, който се напръсква с останалото кафе и се намазва с останалия крем, който се разпределя и отстрани на тортата.

За украсата изпичаме лешниците за около 5-10 минути, след това ги счукваме и с тях се покрива страничния борд на тортата. Поръсваме и малко кафе за по-добър ефект.

Продукти:
яйца, захар, брашно, краве масло, какао, маскарпоне, сметана, Нутела, кафе, лешници

Добави към любими рецепти
Разпечатай

Последни статии

Една порция зеленолистни зеленчуци дневно предпазва от деменция, показва ново изследване на учени от Чикаго.
още »

Смята се, че суровите зеленчуците са изключително полезни и затова не трябва да бъдат готвени. Но последно изследване показва, че някои зеленчуци все пак трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени.
още »

Намаляването на консумираното месо може да се окаже ключ към дълъг живот. Хранителният режим, богат предимно на плодове и зеленчуци, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.
още »