Магията на камъните и тяхната стойност

1
Добави коментар

Магията на камъните и тяхната стойност

Има голямо очарование в скъпоценните камъните. Тези магически камъни са минерали, които са шлифовани и полирани правилно, за да им бъде придаден атрактивен външен вид. Съществуват различни видове скъпоценни камъни, достъпни на пазара за бижута и всеки има свързани с него митове, легенди и фолклор. Но тези твърди минерални камъни са известни най-вече с естетическата си стойност и лечебните си свойства.

Аквамарин, диамант, опал, перла, рубин, изумруд, сапфир и топаз – това са най-често срещаните форми на скъпоценни камъни. Терапиите, използващи лечебната сила на скъпоценните камъни, помагат за изпълването на човека с енергия, а също така лекуват болести, отказват от вредни навици, лекуват ухапване от куче, а понякога се случва дори да променят живота на техния собственик. Те са част от така наречената енергийна медицина. Различните скъпоценни камъни имат различни терапевтични свойства, които зависят от тяхната форма, размер, състав, а също и от уменията на притежателя им. Най-добре е естествените камъни да не бъдат обвити в метал, като среброто например, за да съхранят своята сила. Тези скъпоценни камъни добавят нова жизнена енергия и подмладяват тялото и душата с природната си красота и дух.
 

За да се сдобиете с истински естествен камък, е необходимо да знаете нещо повече за особеностите на отделните камъни и тяхната стойност. Не е лесно да се определи дали ​​плащате точната цена за едно бижу според качеството и средните цени на пазара. Най-често потребителите не са експерти в областта и затова се налага да се доверят на други за реалната стойност на бижутата. Най-добрата гаранция за това е да намерите надежден доставчик или бижутерия онлайн, за които знаете, че отговарят на изискванията за качество, цена и ефективно обслужване на потребителите. 

Тези, обаче, които не познават такива, следва да научат някои принципи за магията на камъните, които да им помогнат сами да направят правилен избор.

Ето и малко информация за основните категории скъпоценни камъни. Те биват четири вида:

1. Естествени скъпоценни камъни
2. Оригинални скъпоценни камъни
3. Синтетични скъпоценни камъни

Цената на бижуто до голяма степен зависи от това, към коя от тези категории принадлежи камъкът и затова би било от голяма полза да се изясни на първо място този въпрос.

1. Естествените камъни, както и самото име подсказва, са естествени или натурални. Те преминават единствено през обработка от полиране и рязане, но са естествено образувани от природата. До голяма степен съдържат и примеси.

2. Оригиналните камъни от своя страна са създадени от същите тези естествени камъни, но освен полиране и рязане, са третирани и по други начини за подобряване на външния им вид и издръжливостта им.

Обработки, които променят целия камък, а не само повърхността му, са популярни и признати, докато повърхностните обработки са по-спорни, тъй като ако камъкът по някакъв начин е повреден или отрязан, в резултат на това новата му повърхност ще бъде различна от оригиналната и камъкът на практика няма да има стойност.

Термичната обработка е много често срещана и е широко приета, тъй като промените остават дълготрайни и обхващат целия камък, а не само повърхността му. Разтварянето и запълването от друга страна са методи, които не променят целия камък, а  само част от неговата повърхност и следователно не са приемливи, освен ако цената не отразява по-ниската стойност на тези камъни. Изключение от това правило е единствено смарагда, където запълването е прието, заради структурата  на този камък, която обикновено има множество пукнатини и счупвания.
С разработването и подобряването на тази технология, е възможно този метод да бъде приет и за други видове камъни, което би трябвало да доведе до намаляване на цените им спрямо групата на естествените камъни.

Обработването с лъчение е много често срещан метод за промяна или подобряване на цвета на камъка. Това включва скъпо оборудване като ускорители или ядрени реактори.
Практически всеки син топаз е придобил синия си цвят по този начин.

Ако успеете да разберете кой е методът, използван за обработка на камъка, имате голям шанс да не плащате прекалено много за камъните от тази група.

3. Синтетичните скъпоценни камъни са произведени в лаборатория и тяхната стойност е много по-ниска в сравнение с тази на оригиналния или естествения камък, тъй като те могат да бъдат произведени на партиди по всяко време и могат да бъдат произвеждани в зависимост от търсенето на пазара, за разлика от камъните, образувани от природата, които са много по-редки и трудни за добиване.

Синтетичните камъни имат сходни характеристики като тези на естествените камъни и понякога е трудно да се различат от тях. Някои непочтени търговци се опитват да пробутат тези камъни за естествени и налагат необосновано висока цена за тях.

Този текст е защитен с авторски права,при използването му посочете източника:( Бижутерия онлайн „Татев ООД“ – http://www.bijuteria-online.com )