Гордостта на ГЕРБ: ОП “Транспорт” пред провал

1
Добави коментар
Ivanko
Ivanko

Лансираната като пълен отличник на вече бившия кабинет на ГЕРБ Лиляна Павлова е минирала опасно работата на няколко министри от служебното правителство, алармираха специалисти от пътностроителния бранш. Огромни проблеми очакват в следващите 3 месеца нейната наследничка в Министерството на регионалното развитие Екатерина Захариева, вицепремиера Илияна Цанова, която ще отговаря за европейските фондове, и министъра на транспорта и съобщенията Кристиян Кръстев. Цяла глутница умрели кучета са заровени на Лот 2 от магистрала “Марица” и последната отсечка на магистрала “Тракия” от Ямбол до Карнобат. Изпълнението на Лот 4 от магистрала “Тракия” е пред провал. “ПСТ Холдинг” АД, съставен от фирми около бизнесмена Васил Божков, е получил близо 170 млн. лв. за изграждане на отсечката Ямбол-Карнобат при договорени общо 209 млн. по проекта. В същото време обаче са асфалтирани едва 16 км, а за довършването на останалите километри са необходими близо 100 млн. лв., твърдят специалистите. Освен това холдингът дължи близо 40 млн. лв. за извършена работа на подизпълнителите. Миналия месец работници на ужилените фирми заплашиха да блокират пътя към морето. Собствениците на завлечените дружества пък вече са наели адвокатски кантори, чрез които да си търсят забавените плащания. Те заплашиха, че ще сезират и Европейската комисия за проблема на магистрала “Тракия”. Оказа се обаче, че договорите с тях са сключвани от името на “Пътища Стара Загора” АД – дружество, което не е страна по договора, а освен това е декапитализирано и няма собствено имущество за гарантиране на вземанията на ощетените. В началото на февруари Лиляна Павлова и шефът на Агенция “Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров опитаха да потърсят доброволци, които да се включат в довършвнето на Лот 4 срещу обещания за бъдещи плащания и поръчки. Междувременно крайният срок за завършването на участъка бе променен от февруари за края на май с обяснения за “лошо време и високи подпочвени води в някои участъци”. В крайна сметка стана ясно, че любимият проект на бившия вече премиер Бойко Борисов е под сериозна заплаха, както и цялата Оперативна програма “Транспорт”, с изпълнението на която толкова се гордее ГЕРБ.

Докато скандалите на Лот 4 набираха ход, се разбра, че същите проблеми има и на Лот 2 от магистрала “Марица”, където основен изпълнител отново е свързаният с Васил Божков ”ПСТ Холдинг” АД , обединен в консорциум “Марица Хайуей” с партньора си “Порр Бау” ГМБХ. Странното в случая е, че холдингът е избран за изпълнител на участъка от Димитровград до Харманли и на подходния път към Граничен пункт “Капитан Андреево”, след като вече се е знаело за проблемите на магистрала “Тракия”. Група фирми, които за завлечени като подизпълнители на “Марица”, ще търсят обединение за обща юридическа помощ и съвместни искове за забавените плащания. Техните работници също се заканват да излязат на шосетата и да блокират пътя за Турция. При подготовката на документите юристите се натъкнали на факта, че и в този проект подизпълнителите имат сключени договори с кухото дружество “Пътища Стара Загора” АД. То обаче не е страна по договора с АПИ и явно е използвано за буфер от изпълнителя при бъдещи съдебни спорове.

От “Марица Хайуей” обещаваха, че участъкът от Димитровград до Харманли ще е готов през август. Прогнозите обаче сочат, че строежът изобщо няма да бъде завършен тази година.

Върху заложените мини със строителството на двете магистрали ще трябва да стъпва новият министър на регионалното развите Екатерина Захариева. По-тревожното в случая е, че лошите новини от магистрлите ще са камък на шията за вицепремиера Илияна Цанова, която има тежката задача да договаря с Европейската комисия окончателното изплащане на средствата по Опертивна програма “Транспорт” и да подготвя рамката на споразумението с Брюксел за европейските средства през следващия програмен период 2014-2020.

Източник: www.plovdivforum.com