Как да си приготвим катми на сач

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Като че ли забравихме „простичките” български гозбички, които обаче са уникално вкусни и едва ли изобщо могат да се сравнят с каквито и да било други специалитети. Така например катмите са позабравени и ако изобщо се заговори за тях, обикновено се споменава колко са вкусни и пухкави и със сирене, със сладко, обаче от тях се пълнее.

Тук няма да си разваляме удоволствието от катмите с разговор за килограми и да се върнем към същината. Можем да си ги приготвим по всякакъв начин – рецептите за катми включват кисело или прясно мляко, мая или сода, яйца или без тях. Изобщо рецептите са много, но можете да си ги направите и по най-обикновения начин само с вода, брашно и мая.

До тук добре, но идва ред да решим как ще ги направим – на тиган или на сач. Безспорно приготвените на сач катми са по-вкусни от останалите. Всъщност това е автентичният начин за направата им. Все по-рядко се приготвят по този начин, но само така стават най-вкусни, а именно – дебели, пухкави и на много шуплички.

Ние ще ви предложим една рецепта за катми на сач, като преди това трябва да отбележим, кое е най-важното за тях. Катмите трябва да се оставят да втасат задължително на топло, ако смятате веднага да ги приготвяте. Ще забележите, че сместа става с все повече шупли.

Гъстотата на самата смес трябва да бъде като гъстота на боза – ако е по-рядко добавете брашно, ако е гъсто – вода или мляко.

За самия сач е важно да се подчертае, че преди да започнете да ги правите, трябва хубаво да го загреете. Намажете плочата с парче сланина, масло или с олио. След като вече сачът е достатъчно топъл сложете черпак със сместа върху него – не спестявайте сместа, трябва да станат пухкави.

В някои краища на България смятат, че истински майсторски направените катми трябва да имат много дупки. След като се изпече едната страна, обърнете катмата и намажете вече готовата страна с парче масло. Когато извадите изпечената катма, намажете с масло и от другата страна.

Това в общи линии е най-основното и важното за приготвянето на вкусни и меки катми на сач. Ето сега и обещаната рецепта:

Катми на сач

Необходими продукти: 1 л прясно мляко, 1 кубче мая + 1 щипка захар, 1 ½ – 2 ч.ч брашно (може да се наложи да сложите и повече), 3 яйца + 1 жълтък (по желание), 1 ч.л сол, масло

Начин на приготвяне: Сложете маята в чаша с малко топла вода и щипката захар, оставете я да шупне. В купа счупете трите яйца, добавете млякото и разбъркайте. Следва постепенно да изсипвате брашното докато стане гъста смес. Добавяте солта и отново разбъркват, после слагате маята.

Сместа е готова да си „почине” – втасва за около час. Сега идва и същинската част – загрявате хубаво сача. В някои краища мажат сача с жълтък, без мазнина. Плочата се намазва преди всяка катма. Ако не ви допада намажете обилно с масло и започнете да ги печете. След това си ги хапнете със солени добавки или сладки – както ви е вкусно.