Панкреатитът е заболяване, което трудно се лекува

1
Добави коментар
yApple

Панкреатитът се получава, когато панкреасът, голямата жлеза, разположена зад стомаха, се възпалява. Тази жлеза служи на тялото по два важни начина. Първо, тя произвежда инсулин и глюкагон, два хормона, които регулират въглехидратната обмяна. По този начин панкреасът работи, за да помогне да се нормализират нивата на кръвна захар в организма. Второ, освен че панкреасът отделя хормони, той също произвежда храносмилателни ензими – вещества, които ускоряват биохимичните реакции. Тези ензими помагат в храносмилането чрез увеличаване на скоростта, с която тялото разгражда храната. Когато възникне панкреатит, това до голяма степен се дължи на атакуването на храносмилателни ензими, които увреждат панкреаса, който преди това ги е произвел.

Панкреатитът варира по тежест. Въпреки че изявените симптоми могат да бъдат подобни, въздействието върху организма крайно се различава. То се представя по два начина:

– Остър панкреатит. Това е възпаление, което обикновено продължава няколко дни и завършва най-често с пълно възстановяване. Продължителните му остри пристъпи обаче могат да доведат до хронично състояние. 

– Хроничен панкреатит. Настъпва, когато възпалението на панкреаса е тежко или повтарящо се.

Хроничните случаи са много по-сериозни, отколкото острите, защото те сигнализират за трайно увреждане на панкреаса и може да създадат допълнителни усложнения като диабет и витаминен недостиг. В12 е от съществено значение за образуването на червени кръвни клетки, здравето на нервите и обмяната на мазнини и въглехидрати, може да достигне до опасно ниски нива с такъв недостиг.

Алкохолът е забранен при тази болест

По време на остър пристъп панкреатитът може да се преодолее с болкоуспокояващи и течности интравенозно. Важно е болният да се въздържа от храна по време на острите кризи, тъй като яденето увеличава количеството на храносмилателните ензими. Гладуването дава време на панкреаса да премине в ремисия и да се започне ефективно лечение. Силните болки, нарушеното храносмилане, появата на съпътстващи заболявания, може да доведат до необходимост от операция. Ако например камъните в жлъчката не се изкарат от организма по естествен път, лекарят ще използва ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография за отстраняването им. Обикновено хирургичното отстраняване на жлъчния мехур е задължително. Панкреатитът, особено при хронични случаи, е ярък показател за злоупотреба с алкохол. Затова е препоръчително пиенето на алкохол да се преустанови за постоянно. Продължителното пиене може да доведе до необратими щети, включително и до засягане и спад в производството на ензими и хормони.

Симптомите започват с остра болка

Това, което може да забави лечението, е късното откриване на заболяването. Бедата е там, че острата болка се появява, когато заболяването вече е доста напреднало. Какви са всъщност симптомите:

– гадене и повръщане;
– подут и болезнен корем;
– дехидратация;
– ниско кръвно налягане, което може да доведе до припадък;
– в случай на хроничен панкреатит изпражненията може да станат жълти и с лоша миризма.

Панкреатитът най-често се причинява от камъни в жлъчката, заседнали в каналите на панкреаса, или при злоупотреба с алкохол. Според статистиките девет от десет случая на хроничен панкреатит се появяват поради алкохолизъм. Панкреатитът може да бъде предизвикан и от някои лекарства като ацетаминофен, сулфонамиди или тиазид и фуроземид – диуретици, например. Заболяването може да възникне и от тежко нараняване на корема от удар или от операция. Често причина стават и вирусните инфекции като заушка, хепатит или от генетични аномалии на каналите на панкреаса.

Как трябва да се храни болният

При обострен хроничен панкреатит храната трябва да се състои само от течни, полутечни и пасирани блюда. Тя е с повишено съдържание на белтъчини и с малко въглехидрати. До минимум са сведени мазнините, пурините, холестеролът, етеричните масла, грубата целулоза. Менюто трябва да се допълва с приемането на много витамини.

Ако страдате от хроничен панкреатит, изключете от менюто си следните продукти:

-Ръжен и пресен хляб, печива, приготвени с мая, многолистно тесто.
-Супи, приготвени със силни месни, рибни, зеленчукови и гъбни бульони.
-Тлъсти меса, гъска, патица, пушени колбаси и продукти.
-Консервирани продукти, мозък, черен дроб, бъбреци всички видове тлъсти риби, пушени и осолени риби, хайвер.
-Пържени или твърдо сварени яйца
-Сладкарски изделия, шоколад, сладка, всички пикантни подправки, доматен сок, кафе, какао, студени и газирани напитки, гроздов сок.

В България честотата на панкреасната екзокринна недостатъчност все още не е доуточнена.
Може да бъде регистрирана не само при пациенти с хроничен панкреатит, но и при хора, които са прекарали остър панкреатит, при пациенти в следрезекционни състояния, както и при някои други проблеми, свързани с намаляване на ендокринната секреция, със смущения, предадени под формата на малнутриция и на влошено усвояване на храната.

Кръвната захар задължително се поддържа в норма

нсулин, води до проблеми в нивата на кръвната захар в организма. Без правилните нива инсулин, тялото не може да обменя въглехидратите адекватно. Препоръчва се Хром Пиколинат като важен минерал в стабилизирането и поддържането на подходящи нива на кръвната захар.

Панкреатинът и ензимите, които помагат в разграждането на протеините, са също от полза, тъй като работят за намаляване на възпалението и помагат в храносмилането.

Панкреатитът може да доведе до по-сериозни проблеми

Заедно с диабет и хранителен недостиг той може да предизвика рак на панкреаса, който има висок процент на смъртност. Всеки четвърти от смъртните случаи от рак е бил с панкреатит. Важно е човекът, страдащ от панкреатит, да вземе мерки за нормалните функции на панкреаса. По този начин могат да бъдат предотвратени по-нататъшни пристъпи на панкреатит и риск от рак на панкреаса.

Примерна диета:

Закуска – парче варено месо,
овесена каша, чай.
Втора закуска – белтъчен омлет,
приготвен на пара, запарка от шипки.
Обяд – зеленчукова вегетарианска супа, пържола, приготвена на пара, варени картофи, компот от смачкани сухи плодове.
Следобедна закуска – обезмаслена извара, слаб чай.
Вечеря – парче сварена риба, пюре от моркови, чай.
Преди лягане – айран.

Милена ВАСИЛЕВА