Ръст в продажбите на дребно в САЩ

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Американските потребители пренебрегнаха вдигането на данъците, което стана в началото на 2013 г., и увеличиха потреблението в търговията на дребно с 1,1% през февруари спрямо предходния месец. Това е най-големият ръст за последните пет месеца, съобщава „Би Би Си“.

Половината от нарастването на потребителското търсене се дължи на по-високите цени на бензина, но потребителите също са увеличили разходите си за редица други стоки – от тези за коли и дрехи, до стоките за дома и обзавеждането.

Правителствените данни изненадаха икономистите, които смятаха, че увеличението на данъка върху възнагражденията, което влезе в сила през януари, ще засегне разходите.

Отделен правителствен доклад показа, че бизнесът също е оптимистичен, като материалните запаси на компаниите са се увеличили с 1% през януари тази година.

Ръстът на материалните запаси показва, че фирмите очакват търсенето да се повиши в бъдеще. Бавното им нарастване беше една от причините за пасивния икономически растеж през последното тримесечие.